Spring naar inhoud


Oma is handtastelijk

Beste Beatrijs,

Mijn zoon van 17 weigert mijn moeder (70) nog langer te begroeten of gedag te zeggen. Mijn moeder houdt zich niet aan de ongeschreven privacy-regels. Dit doet zij bij iedereen. Zij houdt heel lang je hand vast, kijkt je hemels lachend aan, en streelt je handen. Tijdens een gesprek staart ze je lachend aan.

Mij irriteert het ook, maar ja het is mijn moeder! Ik heb geprobeerd er iets van te zeggen, maar dat vond ze aanstellerij. Wat moet ik met mijn zoon, zeggen dat hij toch gedag moet zeggen of niet?

Oma is handtastelijk

Beste Oma is,

Een van de problemen van oude mensen is een gebrek aan fysiek contact. Seks speelt geen rol van betekenis meer, hun wederhelft is vaak overleden, ze raken eenvoudigweg nooit meer iemand aan. Daarom zijn grootouders zo dol op hun (kleine) kleinkinderen; dat zijn de enigen met wie ze nog kunnen knuffelen. Als de kleinkinderen groter worden, willen die dat meestal niet meer. Uw moeder houdt andermans handen te lang vast, omdat dit voor haar de enige manier is om überhaupt nog iemand aan te raken. Dat een zeventienjarige daar geen zin in heeft, is begrijpelijk. Dit is niet echt de leeftijd om je te laten strelen door wie dan ook van boven de 25, dus ook niet door oma.

Zeg tegen uw zoon dat begroeten/afscheid nemen verplicht is, een vaststaande regel die in graniet is gebeiteld. Hij mag zich onder geen beding hieraan onttrekken, maar hij kan het wel op zijn eigen manier doen. Hij kan oma de hand drukken en deze meteen weer losrukken. Hij is sterker dan zij, dus dat zal geen probleem zijn. Als ie aardig wil zijn (misschien kunt u een klein beetje druk op hem uitoefenen) kan hij zich voorover buigen en haar vluchtig op de wang kussen. Echt, dat duurt niet langer dan een seconde. En dan onmiddellijk twee, drie stappen achteruit om zich in veiligheid te stellen. Moet lukken, lijkt me.

Ter compensatie kunt u uw eigen hand wat langer ter beschikking stellen om te worden gestreeld.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Grootouders en kleinkinderen, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan