Spring naar inhoud


Als mannen vrouwelijk schoon prijzen

Beste Beatrijs,

Na mijn scheiding ben ik gaan internetdaten via een serieuze site. Gezien mijn leeftijd, 55, werd mij aangeraden te mikken op ongeveer twaalf jaar oudere mannen, omdat mannen van mijn eigen leeftijd jongere vrouwen zouden willen. Ik kreeg omgang met een man van dertien jaar ouder, die mij een keer zonder aanleiding vertelde dat hij zijn werkster er goed vond uitzien. Ook van een voormalige collega van hem benadrukte hij haar schoonheid. Hij gaf mij ook complimenten, maar ik vond het toch vervelend. Om meerdere redenen maakte ik het uit en begon te daten met man 2. Op zeker moment kwam mijn ongenoegen ter sprake over het nodeloos uitweiden over de aantrekkelijkheid van andere vrouwen en tot mijn verbazing zei deze man dat hij dat zelf ook deed. Gezien mijn gevoeligheid wilde hij wel proberen om het niet meer te doen, maar dat zou wel moeilijk zijn, omdat hij nu eenmaal enthousiast werd van mooie vrouwen. Is het iets van deze tijd dat mannen vrijuit tegen hun date commentaar geven op het uiterlijk van vrouwen? Als ik mijn ex potenter zou vinden dan mijn huidige partner (waarschijnlijk ligt dat punt bij mannen wat gevoeliger dan uiterlijk), zou ik dat niet tegen hem zeggen. Wat vindt u?

Geen onschuldig compliment

Beste Geen onschuldig compliment,

Om te beginnen dit: als vrouw van 55 hoeft u niet te mikken op mannen die minstens twaalf jaar ouder zijn! Er zijn genoeg mannen tussen de vijftig en zestig die helemaal niet met alle geweld een vrouw van tien of vijftien jaar jonger willen, maar gewoon iemand zoeken van dezelfde leeftijdscategorie. Er is geen enkele reden dat u zich op voorhand zou moeten richten op mannen van tegen de zeventig. De persoon of instantie die u dat heeft aangeraden spreidt een naargeestig soort seksisme ten toon, waar u niet mee gediend bent.

Dan uw vraag. Nee, het is niet speciaal iets van deze tijd dat mannen zich in het bijzijn van een vrouw prijzend (of juist laatdunkend) uitlaten over andere vrouwen. Het verschijnsel dat mannen zich dit soort obligate observaties permitteren hoort eerder bij vroeger tijden, toen vrouwen als zodanig in mannelijke ogen een ondergeschikte rol speelden. Met dezelfde vanzelfsprekendheid waarmee mannen over honden of auto’s konden zeggen: ‘Dit is een mooie hond (auto), dit is een lelijk exemplaar’, matigden ze zichzelf de positie aan om elke vrouw die toevallig hun blikveld kruiste openlijk aan een kritisch oordeel te onderwerpen, ongeacht de toehoorder.

Giftige mannelijkheid kan beter beperkt blijven tot mannen onder elkaar in de kleedkamer.

In deze tijd geldt het dwangmatig en publiekelijk beoordelen van vrouwen op uiterlijk als een voorbeeld van giftige mannelijkheid. Uitlatingen in die sfeer kunnen beter beperkt blijven tot mannen onder elkaar in de kleedkamer. Wanneer u zo iemand treft als date, raad ik u aan onmiddellijk de betrekkingen stop te zetten, want het is onaangenaam om voortdurend te moeten aanhoren hoe fantastisch een andere vrouw eruit ziet en daarmee impliciet ingewreven te krijgen dat u zelf spijtig genoeg tekortschiet. Geloof hem niet als hij zegt dat hij zijn leven zal beteren, want iemand van tegen de zeventig is te oud om zijn gewoontes te veranderen.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


14 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Patrick schrijft

  “impliciet ingewreven te krijgen dat u zelf spijtig genoeg tekortschiet” is volgens mij veel te kort door de bocht. Ik zeg ook wel eens ‘Wat een mooie man’ waar mijn echtgenoot bij is. Dat wil absoluut niet zeggen dat mijn man tekortschiet. Het betekent alleen dat die andere man een leuke buitenkant heeft. Mijn man zit er ook absoluut niet mee als ik dat zeg en is het vaak met me eens.

  Maar als zij er wel last van heeft, moet ze de relatie niet voortzetten. En zich inderdaad richten op mannen van haar eigen leeftijd. Niet iedereen is op zoek naar een jonger ding.

 2. Joke schrijft

  Hartelijk dank voor dit statement!
  Een variant op dit gedrag gaf mij een buitengewoon ongemakkelijk gevoel tijdens verschillende personeelsetentjes. Manlijke teamgenoten namen aan tafel (3 mannen en ik) het uiterlijk van vrouwelijke collega’s door en refereerden aan een ranglijst die zij ooit hadden opgesteld voor de aantrekkelijkheid van teamgenotes. (Één van de heren gaat er NB prat op dat hij zo goed met vrouwen kan omgaan.) Best lastig om hierop te reageren. Een eventuele volgende keer zal laten vallen dat ik laatst toevallig een stuk over dit onderwerp heb gelezen, waarin een deskundige dit soort gedrag als vooroorlogs seksisme kwalificeerde.

 3. Kareltje schrijft

  Wat een harde reactie van Beatrijs. Iedereen zal wel eens getroffen worden door echte schoonheid en dan zijn/haar hart luchten. Als je partner het leuk met je heeft, wees tevreden. Dat hij bij esthetisch mooie zaken enthousiast is, is hem te prijzen. De dame mag dat ook doen…een compliment aan een ander is nog geen afwijzing van jou.

 4. bella gerant schrijft

  Oei, wat een vreselijke mannen zijn dat.
  En ja, ze vergelijken vrouwen met honden en auto’s !!!
  Inderdaad Beatrijs, onzin om met een 12-jaar oudere man in zee te gaan, dat zijn bejaarden die zichzelf nog viriel vinden en dat op een onbehoorlijke manier willen tonen.

 5. Jan Visser schrijft

  Geachte Beatrijs,
  Ik ben het eens met uw reactie, ik blijf echter zitten met de vraag hoe ik op een niet opdringerige en respectvolle manier een vrouw kan complimenteren met haar positieve (fysieke) uitstraling, schoonheid, aantrekkelijkheid, zelfs sexy-zijn. Dat moet toch op de een of andere manier mogelijk zijn, ook in het metoo tijdperk. Ik ben daar uiterst voorzichtig mee, omdat ik ook weet dat woord en gedrag anders kunnen worden ontvangen dan ze zijn uitgezonden. Ik hoop dat het mogelijk is iets leuks te zeggen zonder de omweg van “die jurk staat je goed”. De opmerking “goh, ben je afgevallen” zal ik trouwens nooit gebruiken, zo ver ben ik wel. Sta me toe u te complimenteren met uw prachtige website.
  groet, Jan

 6. Ineke Kouwenhoven schrijft

  Mijn dochter zit sinds enige tijd op rugby en ergert zich enorm aan opmerkingen van mannelijke clubleden over het uiterlijk van de vrouwelijke spelers. Een aantal vindt zelfs dat rugby geen sport is voor vrouwen. Anno 2019. Ik vind het dliep treurig.

  In de documentaire ‘Man made’ van Sunny Bergman zegt een aantal jonge mannen dat vrouwen wat zij zeggen niet zo serieus moeten nemen. Waar halen zij überhaupt het recht vandaan vrouwen luidkeels de maat te nemen oftewel ongevraagd tegen hen aan te praten? Ze kunnen ook gewoon hun mond houden.

  Jaren geleden werkte ik bij een organisatie waar mannen ook zo’n lijst hadden gemaakt met de meest knappe vrouwelijke collega’s. Die hebben we mooi terug gepakt met de mededeling dat het voor ons helaas niet mogelijk was een dergelijke lijst op te stellen. Waren ze nog beledigd ook. Sneuneuzen.

 7. Doortje schrijft

  Beste Jan,
  Wat aardig dat u vrouwen complimenten wilt maken! Op uw vraag hoe u dit op een respectvolle manier kunt doen, heb ik wel een paar tips:
  1. Vraag u zelf wanneer u een compliment wilt geven af of u dit ook tegen een man zou zeggen. Bijv: ‘die jas staat je goed!’ vs ‘wat komen je benen mooi uit in die outfit’.
  2. Een compliment aan een vrouw hoeft niet haar uiterlijk te betreffen, maar kan ook gaan over haar intelligentie, gevoel voor humor, vaardigheden of andere kwaliteiten. Bijv. ‘Truus, wat heb je een helder projectplan geschreven, goed gedaan!’
  3. Complimenten over aantrekkelijkheid of sexy-zijn kunt u het beste bewaren voor uw partner. Bij twijfel treden punt 1 en 2 in werking.
  Succes!
  Groeten Doortje

 8. Johan schrijft

  Beste Jan,
  je complimenteert een vrouw met “haar positieve (fysieke) uitstraling, schoonheid, aantrekkelijkheid, zelfs sexy-zijn” door eerlijk, aandachtig, positief en zorgzaam te zijn.
  Laat vrouwen (en andere wezens) blij zijn om bij je in de buurt te zijn, en als ze dat niet zijn, kijk in de spiegel van je eigen gedrag en uitstraling ipv je te heil te zoeken in complimentjes, of andere opgeblazen beuzelarij.
  Nadruk leggen op uiterlijke schoonheid heeft niets met (innerlijke) eerlijkheid of kracht te maken, en is eigenlijk sowieso verdacht. Ben blij dat de nieuwe generatie eindelijk die middeleeuwse lijmelarij en prietpraat doorprikt. Groet, Johan

 9. Floria schrijft

  Beste Jan Visser,
  Ik denk dat u zich het beste af kunt vragen waarom u een vrouw een compliment wilt geven. Is het omdat u dusdanig getroffen bent door haar uiterlijke verschijning dat uw aandrang om uw hart daarover te luchten onbeheersbaar wordt? Is het omdat u wilt dat ze weet dat u zich fysiek tot haar aangetrokken voelt en u hoopt op meer dan een praatje? Of is het omdat u zich geroepen voelt om haar blij te maken met een compliment? Vrouwen die over het algemeen als erg mooi en aantrekkelijk worden ervaren, krijgen vaak en vrijwel alleen maar complimenten over hun uiterlijk. Voor hen zou u slechts de zoveelste zijn die een opmerking maakt over haar schoonheid. Als u meer kans wilt maken of als u haar blij wilt maken, doet u er verstandig aan om haar een compliment te geven over een ander aspect van haar wezen. Een vrouw kan een interessante kijk op het leven hebben of een leuke gesprekspartner zijn (of wat dan ook) en om daarvoor een compliment te geven hoeft u haar niet eens fysiek mooi en aantrekkelijk te vinden.

 10. Lilian schrijft

  ik vind het, als 27 jarige vrouw, echt ontzettend fijn om te zien dat mannen en vrouwen dat gedrag (inmiddels) ook kinderachtig vinden.

 11. Renzo schrijft

  Vrouwen staat het vrij ook een lijst op te stellen Sterker nog: als vrouwen mannen ‘ mooi’ vinden, nou dan heet dat verfrissend. Prima toch? Al dat moeilijk doen.

 12. Klaartje schrijft

  De kans dat een vrouw die gewoon haar dagelijkse dingen aan het doen is blij wordt van een opmerking over de mate waarin ze sexy is, is niet groot. Doe het dus maar gewoon liever niet.

 13. Suzanne schrijft

  Bizar. Ik zou het vervelend vinden als mijn vriend het niet mag zeggen wanneer hij een vrouw knap vind, of vind dat ze een leuke jurk aanheeft. Of zoiets. Zelf maak ik ook opmerkingen over mensen, mannen én vrouwen, die er goed uitzien. Dat staat totaal los van seksime of seksuele gevoelens. Wij kjiken allebei graag mensen, en de ene keer attenderen we elkaar op modemissers, de andere keer op mensen die er goed uitzien.

 14. Marleen schrijft

  Ik heb altijd veel complimenten gehad over mijn mooie haren, lange wimpers of slanke figuur. Ik word er verdrietig van want schoonheid vergaat. Het zou veel leuker zijn om een compliment te krijgen over mijn humor, intelligentie of sociale karakter. Maar helaas zijn er nog weinig mannen die dit begrijpen en krijg ik deze complimenten alleen van vrouwelijke kant.Sommige HTML is toegestaan