Spring naar inhoud


Hand op schouder

Beste Beatrijs,

De leidinggevende op mijn werk legt vaak even zijn hand op mijn schouder of op die van andere collega’s. Zoals je dat wel eens ziet bij politici of zakenmensen onder elkaar. Ik ben een vrouw van 32, maar hij doet het ook bij mannelijke collega’s bij wijze van bedankje of ter afsluiting van een gesprek of gewoon als groet. Ik voel me dan net een schoolkind dat even over de bol wordt geaaid. Het gebaar maakt op mij de indruk van ‘Ik ben de baas en druk jou op deze manier naar beneden’. Of zoek ik hier te veel achter? Ik vind het in ieder geval onaangenaam. Ik probeer mij voor te stellen wat er zou gebeuren als ik ineens hetzelfde bij mijn leidinggevende zou doen. Ik vermoed dat dat totaal verkeerd zou vallen, maar waarom mag hij het wel en hoe maak ik er een eind aan?

Naar beneden gedrukt

Beste Naar beneden gedrukt,

Afgezien van de (gelijkwaardige) handdruk behoort men op het werk van elkaar af te blijven.

Een leidinggevende die regelmatig zijn hand op de schouder van een ondergeschikte (m/v) legt is patroniserend bezig. Misschien is de baas een touchy feely type en denkt hij op die manier een gezellige, warme sfeer te creëren, maar dan koestert hij een misvatting, want tal van mensen zijn absoluut niet gediend van fysiek contact – niet als het komt van directe collega’s en van leidinggevenden nog veel minder. Afgezien van de (gelijkwaardige) handdruk behoort men op het werk van elkaar af te blijven. Er zijn twee non-verbale manieren om hier een eind aan te maken. De ene manier is om uzelf er fysiek onderuit te draaien: u zakt lichtjes door de knieën, doet een stapje opzij en u draait uw schouder weg, zodat de ongewenste hand wegglijdt. De andere manier is om, als u het aandurft, de baas te spiegelen: u legt als reactie uw hand op zíjn schouder. De vrijheid die hij zich permitteert kunt u best voor uzelf opeisen. Mogelijk valt deze spiegeling inderdaad verkeerd, maar net zoals het voor u moeilijk is om tegen de baas te zeggen: ‘Handen thuis!’ is dat voor hem ook lastig. Wel zou zo’n spiegelingsactie er toe kunnen leiden dat de baas in het vervolg ervoor terugdeinst om zijn hand op uw schouder te leggen – hij weet immers dat hij dan lik op stuk krijgt.

Als deze non-verbale tactieken niet werken (bijvoorbeeld omdat de baas het prima vindt dat u ook uw hand op zijn schouder legt), raad ik u aan om de kwestie ter sprake te brengen in de vorm van een onnozele vraag: ‘Waarom legt u (leg je) eigenlijk een hand op mijn schouder?’ Het maakt niet uit wat voor toelichting hij geeft, u kunt op alles wat hij verklaart begrijpend knikken en vriendelijk vragen of hij toch ermee wil ophouden, omdat u het niet prettig vindt om eenzijdig te worden aangeraakt.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan