Spring naar inhoud


Moeder hemelt ex-schoonzoon op

Beste Beatrijs,

Na het uitgaan van mijn relatie vorig jaar heb ik (vrouw, 22 jaar) betrekkelijk snel een nieuwe vriend gevonden. Inmiddels ben ik erg gelukkig met hem, we zijn van plan ons binnen een jaar te verloven. Maar mijn moeder blijft vasthouden aan mijn oude vriend, die ze zag als haar schoonzoon. Ze maakt voortdurend vergelijkingen die in het nadeel uitvallen van mijn nieuwe geliefde. Ik vind dit heel vervelend. Ik heb al van alles gedaan: haar uitgelegd hoe leuk mijn vriend is, hoe gelukkig hij mij maakt, en hoeveel verdriet ik heb gehad tijdens mijn vorige relatie. Maar ze blijft haar ‘oude schoonzoon’ ophemelen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn moeder mijn keuze accepteert?

Heimwee naar ex-schoonzoon

Beste Heimwee naar ex-schoonzoon,

Uw moeder overschrijdt uw grenzen en bemoeit zich met zaken waar ze niets mee te maken heeft. Neem een wat steviger positie tegenover haar in. Geef haar te verstaan dat u niets meer wil horen over uw ex-vriend: geen vergelijkingen met uw huidige vriend, geen weemoedig gezwijmel, helemaal niets. Zodra uw moeder het waagt de naam van uw ex alsnog in de mond te nemen, zegt u tegen haar: ‘Ik heb gezegd dat ik geen woord meer over hem wil horen!’ en u breekt het gesprek af, u verlaat de kamer of u hangt de telefoon op. Hetzelfde doet u bij de minste of geringste kritiek op uw nieuwe vriend. Meteen de kop indrukken is het devies. Wanneer zij merkt dat u niet langer over u heen laat lopen, zal zij wel eieren voor haar geld kiezen. Zo niet, dan ontstaat er buiten uw schuld een moeder-dochter-breuk.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Brechtje schrijft

    Vraag je moeder eens zich voor te stellen hoe zij het zou hebben gevonden als dit haar was gebeurd. Je begint het verhaal dat zij een relatie kreeg en dat haar moeder, haal iets recentelijks aan, zo tegen haar deed. Ik zou hier even serieus voor gaan zitten. Wat ik opmaak uit jouw verhaal, zo jammer, dat ze niet naar je luistert, beseft ze dat jij er onder lijdt? Vraag haar eventueel of ze er wat mee voor ogen heeft om de exvriend steeds te benoemen.
    Sterkte en succesSommige HTML is toegestaan