Spring naar inhoud


Wijn voor niet-drinker

Beste Beatrijs,

Ik drink nooit alcohol, omdat ik het gewoon niet lekker vind. Toch krijgen mijn man en ik regelmatig een fles wijn cadeau van bezoekers. Op zichzelf niet zo erg, omdat niet iedereen weet dat ik geen wijn drink. Toch komt het ook voor dat wij een fles wijn krijgen van mensen die het wel weten. Ik neem dit dan aan, met een opmerking in de trant van ‘Dat schuif ik direct door, hoor, want ik drink het niet’. Misschien onbeleefd om zo een cadeautje in ontvangst te nemen, maar ik hoop dat er een volgende keer ook aan mij gedacht wordt.

Dit jaar word ik 40 en we denken erover een feestje te geven. Nu voorzie ik al dat er verschillende flessen wijn mijn kant opkomen. Hoe kan ik dat voorkomen? Kan ik dit op de uitnodiging vermelden als ‘anti-cadeautip’? En hoe ga ik in het algemeen om met cadeauflessen, terwijl men weet dat ik geen alcohol drink?

Geheelonthouder

Beste Geheelonthouder,

Het is inderdaad niet erg attent om een fles wijn te geven aan iemand die geen alcohol drinkt. Aan de andere kant: misschien drinkt uw man wel? Een fles wijn meebrengen bij een etentje is een standaardattentie en meestal vindt zo’n fles zijn weg wel. Ofwel de gasten drinken hem zelf op, ofwel u geeft hem weg als u zelf naar een etentje moet. Uw opmerking ‘Dat schuif ik direct door, want ik drink niet’ is overigens prima. Het is goed dat bekenden van elkaars elementaire voor-en afkeuren op de hoogte zijn.

Wat uw verjaardag betreft: het lijkt me sterk als uw familie en vrienden wijn als cadeau zullen overwegen. Bij een verjaardagscadeau denken mensen toch net iets beter na over wat ze zullen geven dan bij zomaar een etentje. Zeker nu u veertig wordt. Ze moeten toch wel een enorme plank voor hun kop hebben, willen ze op dat moment het plan opvatten om een jarige die nooit een druppel drinkt eens te verwennen met een mooie fles wijn. Stel wat meer vertrouwen in de mensen die u wil uitnodigen! Misschien gaan sommigen een groter gemeenschappelijk cadeau geven. Anderen gaan misschien uw man bellen en vragen waar ze u blij mee kunnen maken (hij kan vervolgens tips geven en alcoholische cadeaus ontmoedigen). Ik vermoed dat hooguit vijf procent van de genodigden met de obligate fles wijn komt aanzetten. Vijf procent is te weinig om er een waarschuwende anti-cadeautip tegenaan te gooien. Laat het dus zitten. Tussen de andere verjaardagcadeaus zal sowieso goedbedoelde troep zitten, waar u niets aan vindt. Net zoals voor andere verkeerde cadeautjes zult u voor die enkele misplaatste fles wijn vast wel een passende bestemming kunnen vinden.

Artikelen in Cadeaus, Verjaardag.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Leiden81 schrijft

    Ik mis alleen de opmerking dat het überhaupt te ordinair voor woorden is om op een uitnodiging (anti)cadeautips te vermelden.

  2. B. schrijft

    Helemaal met bovenstaande eens! Zelf drink ik ook niet, en ook ik krijg wel eens een fles wijn kado, ook van mensen die het zouden moeten weten, jammer dan, is altijd wel een bestemming voor te vinden toch? Zelf zeg ik er nooit wat van, vind ik persoonlijk onbeleefd. En als iemand 40 wordt zou hij/zij zich toch moeten verheugen en bezig houden met een leuk feestje te organiseren, en zich niet druk moeten maken om wat voor kadootjes hij/zij dan krijgt lijkt me….Sommige HTML is toegestaan