Spring naar inhoud


Slechte wijn cadeau

Beste Beatrijs,

Sinds jaar en dag krijgen wij met enige regelmaat een bevriend ouder echtpaar over de vloer. Het echtpaar is welgesteld. Meestal blijven ze eten. Als zij op bezoek komen, uitgenodigd of onuitgenodigd, nemen ze als presentje altijd een fles wijn mee, gewikkeld in zilverpapier. De wijn is steevast bochtig en van een minne soort. Zeg een wijntje van een euro of drie maximaal. Nu beweert Nicolaas Klei dat je ook voor drie euro een behoorlijke fles kunt krijgen, maar zij hebben daar geen neus voor. Nu komt mijn vraag: als ik zo’n in zilverpapier verpakt geval aanpak, vereist de etiquette dan dat ik de fles onmiddellijk zijn jas uittrek en mijn verheugenis uitspreek over zo’n voortreffelijk wijntje of dat ik de fles pas ontwikkel als de gasten zijn verdwenen?

Onthand met Château Migraine

Beste Onthand met,

U krijgt de verkeerde wijn van uw vrienden en u vraagt wat u hiermee moet doen. Wel, heel eenvoudig. U aanvaardt de fles onder het gebruikelijke dankjewel-gemompel en ontdoet hem van zilverpapier. U gooit het zilverpapier in de vuilnisbak. U plaatst de fles op de schoorsteenmantel of het buffet (dit is de gelegenheid om eindelijk eens de zinsnede: ‘Dat hadden jullie niet moeten doen’ uit te spreken), u drinkt bij het eten uw eigen wijn, en wanneer de gasten vertrokken zijn, opent u de cadeaufles en spoelt het bocht schielijk weg door de gootsteen.

Het getuigt niet van gastvrijheid om bezoekers te bekritiseren over de kwaliteit van de meegebrachte cadeaus, of om hen te onderwijzen over waar ze voor dezelfde prijs betere waar kunnen krijgen. U bent echter ook niet gehouden de rotzooi soldaat te maken, u mag ermee doen wat u wilt, en in dit geval is dat wegspoelen of bewaren om er coq au vin mee te bereiden.

Artikelen in Cadeaus, Visite, Vrienden en kennissen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan