Spring naar inhoud


Afscheid nemen van ex-schoonzus

Beste Beatrijs,

Mijn broer en schoonzus waren een bevriend stel voor ons, die dicht bij ons stonden. We woonden in dezelfde plaats en hadden dezelfde interesses. Een jaar geleden is mijn broer bij mijn schoonzus weggegaan. Zij was hier erg van ondersteboven. Als enige van de familie heb ik afgelopen jaar contact met haar gehouden en nu is de scheiding uitgesproken. Mijn broer blijft altijd mijn broer, maar zij is een vriendin van me geworden en ik wil haar niet zomaar aan de kant zetten omdat híj dat heeft gedaan. De hele familie vond het heel erg dat zij niet langer onderdeel is van de familie. Gelukkig kan zij ondertussen haar leven goed weer oppakken. Het lijkt mij zinnig wanneer mijn ouders en broers en zussen afscheid kunnen nemen van haar. Zelf zou ik graag afscheid willen nemen van de ‘schoonzus’-relatie en gewoon vriendinnen worden. Maar hoe geef ik vorm aan het afscheid nemen van een (ex)schoonzus? En hoe betrek ik familieleden erbij die daar ook interesse in hebben? Ik sprak hierover mijn vader die zei dat hij daar niets voor voelde. Ik wil niemand dwingen, maar bestaat hier etiquette voor?

Afscheid van ex-schoonzus

Beste Afscheid van,

Het beste is in zo’n geval om helemaal niets te doen. In ieder geval niet een of ander afscheid organiseren voor een (ex)schoonzus van haar schoonfamilie. Dat zou echt een bespottelijke bijeenkomst zijn. Drankjes, hapjes en gezelligheid en wat moeten mensen vervolgens tegen haar zeggen: ‘Nou, het was leuk je gekend te hebben en het beste verder met je leven’? Dat is toch te dol voor woorden?

U blijft met haar bevriend, dat kan best. U spreekt elkaar met enige regelmaat, en uw verhouding hoeft niet op een officiële manier te veranderen van de status ‘schoonzusters die het goed met elkaar kunnen vinden’ naar ‘vriendinnen’. Dat gaat vanzelf. Andere familieleden kunnen zelf bepalen wat ze doen. Als ze behoefte hebben aan contact met haar, kunnen ze haar bellen. De meeste familieleden zullen daar weinig voor voelen, want hun eerste loyaliteit gaat natuurlijk naar uw broer (haar ex-man) uit, en uw broer zal er niet om zitten te springen dat zijn hele familie, ouders incluis, gezellig met zijn ex blijven omgaan, alsof er niets aan de hand is. Er is wél wat aan de hand: ze zijn namelijk gescheiden. Hoe bitter dat ook is, op zo’n moment schaart de familie zich achter het familielid en niet achter zijn of haar ex. Misschien heeft uw broer binnenkort wel weer een nieuwe vriendin, en dan moet de familie daar weer aan wennen. Het is allemaal treurig genoeg, maar dat zijn nu eenmaal de consequenties van een echtscheiding. Niet alleen wordt er een huwelijk opgebroken, ook het weefsel van de verdere familie krijgt een scheur.

Artikelen in Broers en zussen, Huwelijk en scheiding, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan