Spring naar inhoud


Geen zin in schoonzus als logé

Beste Beatrijs,

Ik kom uit Oost-Europa, ben met een Nederlander getrouwd en woon al lang in Nederland. Een tijdje geleden is ons gezin naar een groter huis verhuisd, een goede aanleiding voor bezoek van mijn familie. Mijn broer wil graag binnenkort langskomen met vrouw en twee (grote) kinderen. Ze willen dan twee of drie nachten blijven. Dat lijkt me heel leuk, behalve dat ik opzie tegen mijn schoonzus. Ik vind het moeilijk om met haar om te gaan. Ze is lomp, voert niet graag een gesprek, doet chagrijnig en kortaf aan de telefoon. Ik overweeg om aan te bieden dat de kinderen bij ons logeren en dat de ouders wegens gebrek aan slaapplaatsen beter in een Air B&B kunnen overnachten. Zou ik dan moeten aanbieden om de kosten te betalen? Hoe pak ik dit aan?

Ik krijg kippenvel van haar

Beste Ik krijg kippenvel van haar,

Uw schoonzus zit in het familiepakket van uw broer. Er is geen manier om haar buiten de deur te houden en de rest van de familie welkom te heten. Als u te weinig slaapplaatsen hebt, kunt u natuurlijk een deel van de familie naar elders verwijzen. Wie dat zijn beslissen uw broer en schoonzus. Gesteld voor zo’n keuze geven de meeste gezinnen er trouwens de voorkeur aan om met z’n allen in een hotel of B&B te slapen. Gezinnen zijn niet dol op opsplitsen. Tenzij de kinderen oud genoeg zijn om zelfstandig te opereren in vakanties en dan zouden zij eerder in aanmerking komen om elders te slapen. Of u moet betalen hangt af van ieders financiële situatie. Als uw broer weinig geld heeft, moet u zeker zijn logies betalen. Als hij geld genoeg heeft, hoeft dat niet. Maar als hij geld genoeg had, zou hij zelf wel een hotel hebben gereserveerd. Zo fantastisch is dat logeren nou ook weer niet.

Hoe dit ook zij, de B&B-route komt alleen in aanmerking, wanneer u echt geen slaapplaatsen hebt. Wanneer u een ander gezin van vier personen (die u wél allemaal aardig vindt) met een beetje inschikken best zou kunnen herbergen in uw huis, dan zou dat voor het gezin van uw broer ook moeten gelden. Gebrek aan sympathie voor de schoonzus is geen reden om haar en uw broer naar elders te verwijzen. Bedenk ook dat het outsourcen van het slapen nauwelijks verlichting geeft. ’s Nachts hebt u sowieso geen last van haar.

Zet u over uw gevoelens van antipathie heen, en heet haar gewoon welkom als onvermijdelijk deel van de familie. Uw broer houdt het al jaren met haar uit, ze zal ook haar goede kanten hebben. Ze zal de elementaire wetten der gastvrijheid wel kennen en niet geneigd zijn de hand te bijten die haar voedt en onderdak biedt. Als u zich vriendelijk en gezellig gedraagt, zal zij ook wel haar beste beentje voorzetten. Drie dagen moeten door te komen zijn. En als ze chagrijnig doet, blijven er altijd nog uw broer en zijn kinderen over om een leuke tijd mee te hebben. Maak u niet te veel zorgen van tevoren, het zal allemaal best meevallen.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan