Spring naar inhoud


Ineens een extra huisgenoot

Beste Beatrijs,

Ik ben een studente van 23 en woon sinds een jaar met een goede vriendin op een woonboot. Haar vader is de eigenaar en ik betaal huur aan hem. Ook ongeveer een jaar geleden kreeg zij een vriend die er heel vaak is. Zelfs als mijn vriendin naar college is. Dat haar vriend hier vaak logeert vind ik geen punt. Het is een aardige jongen, hij maakt zo nu en dan de keuken schoon en ik heb verder geen last van hem. Maar deze week trof ik hem aan, toen ik terugkwam van een weekend bij mijn ouders. Mijn vriendin was het weekend ook weg, dus hij heeft hier alleen gezeten. Met de verwarming hoog en alle lichten aan.

Ik stond perplex. Ik ben compleet het gevoel kwijt dat ik samenwoon met een goede vriendin. Hij geniet al het wooncomfort gratis, waar ik voor betaal. Ik wil hier geen ruzie over krijgen, want ze is een hele dierbare vriendin. Maar tegelijk wil ik niet dat hij zomaar alleen op de boot slaapt. Het geld vind ik niet het ergste. Het gaat erom dat we zonder overleg ineens met z’n drieën wonen. Is het redelijk dat ik hier over klaag of moet ik me hier bij neerleggen?

Te vol op de woonboot

Beste Te vol op de woonboot,

U deelt met een vriendin een woonruimte die geschikt is voor twee personen, terwijl uw vriendin een vriendje heeft. Als de relatie bloeit (en dat doet-ie kennelijk) en als de vriend zelf geen of een wat minder gerieflijke kamer heeft, dan zit hij dus de hele tijd bij zijn vriendin in huis. Die dingen hou je niet tegen. U kunt er geen redelijk bezwaar tegen maken dat die jongen zich in uw omgeving ophoudt. Niet bij uw aanwezigheid, maar ook niet bij uw afwezigheid. In grotere  studentenhuizen hangen ook voortdurend tijdelijke verstekelingen rond. Uw vriendin heeft haar geliefde de sleutel gegeven. Daar heeft zij uw instemming niet voor nodig. U kunt moeilijk logeerrestricties aan de vriend van uw vriendin opleggen, zo van: hij is hier te vaak, ik ben mijn eerdere woonvorm (huis delen met een vriendin) kwijt.

Wel kunt u van geld een punt maken. Als die jongen daar zo ongeveer permanent zit, zou hij moeten meebetalen aan gas, water, elektra en internet. En aan eten en voedselvoorraden, als die gemeenschappelijk zijn. De huur is uw zorg niet, dat is het pakkie-an van uw vriendin. Maar de andere woonkosten komen zeker in aanmerking voor herverdeling. Bespreek dit met uw vriendin.

Bedenk ook dat dit een labiele woonsituatie is. Hoe langer de relatie van uw vriendin met deze jongen duurt, hoe meer die twee erop zullen azen om met z’n tweeën zónder u op die woonboot te zitten. Haar vader is de eigenaar. Dat maakt dat uw vriendin de meeste rechten kan laten gelden op de woonboot. Het is niet denkbeeldig dat zij te zijner tijd liever met haar vriend daar zit dan met u. Houd er rekening mee dat u vroeger of later naar andere woonruimte moet uitzien.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan