Spring naar inhoud


Met twee gezinnen op vakantie

Beste Beatrijs,

Ons gezin gaat binnenkort op vakantie met een ander gezin. Onze en hun kinderen (leeftijd tussen acht en twaalf) kunnen het goed met elkaar vinden. We zitten in een eigen appartement. Maar eigenlijk hebben mijn man en ik spijt van deze vakantieplannen. Het is mij de laatste tijd opgevallen dat hun twee kinderen erg overheersend en brutaal zijn. De ouders stellen weinig grenzen en lachen zelfs mee met hun onwenselijk gedrag. De kinderen schreeuwen door de volwassenen heen, wachten niet op hun beurt, eten alles op zonder eerst te delen, bemoeien zich met onze regels voor onze eigen kinderen (toestemming vragen voor iets, bedtijd). Ik heb tot nu toe mijn mond gehouden, maar ik zoek een manier om dit met hun ouders te bespreken. Of zijn mijn man en ik vrij om andermans kinderen te corrigeren? Ik vrees ruzies en een verpeste sfeer als we op vakantie zijn.

Kinderen intomen

Beste Kinderen intomen,

De vakantie is al geboekt, dus u kunt niet meer terug. Maak u niet te veel zorgen van tevoren. Gezinnen verschillen altijd van elkaar in hun manier van opvoeden en meestal valt er prima een compromis te vinden bij gemeenschappelijke tijdsbesteding. Aan sommige van uw regels kunt u in de vakantie wellicht wat minder strikt de hand houden. Overleg van tevoren met de andere ouders over zaken die u echt belangrijk vindt. Werp uzelf aan tafel op als de vrouw met de opscheplepel, wanneer het op eten verdelen aankomt. Corrigeren en regels stellen doet u op een algemene manier, alsof u de hele groep van kinderen tegelijk aanspreekt: ‘Kinderen, even wachten tot iedereen wat heeft.’ Geef niet toe als de andere kinderen protesteren tegen de basisregels. Zeg vriendelijk: ‘Zo doen wij dat hier’ en kap de discussie af. Voor de rest moet u het maar een beetje op z’n beloop laten. Een beetje chaos hoort erbij met een groepje kinderen in vakantiestemming. Corrigeer de andere kinderen niet persoonlijk als ze zich misdragen, want daar kunnen ouders slecht tegen. Vertrouw erop dat hun ouders zullen ingrijpen als het te dol wordt.

U hoeft niet voortdurend alles samen met het andere gezin te doen. Sommige activiteiten zijn gemeenschappelijk, andere dingen doet u apart, bijvoorbeeld u met uw eigen gezin vrolijk maken over de gewoontes bij de anderen. Het zal best lukken. Het geeft al heel veel rust dat elk gezin over een eigen appartement beschikt.

Artikelen in Kinderopvoeding, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan