Spring naar inhoud


Aanhang meenemen op vakantie

Beste Beatrijs,

Wij denken erover om volgend jaar met onze twee kinderen een grote reis te maken door Zuid-Oost-Azië en daar enkele landen te bezoeken. Onze oudste zoon (20) zou graag willen dat zijn vriendin met wie hij sinds anderhalf jaar een relatie heeft ook meegaat. Als studente heeft zij geen geld, dus de kosten, waaronder een grotere huurauto, zouden voor ons zijn. Als gezin kennen we elkaar door en door en zijn we goed op elkaar ingespeeld. We vinden de vriendin aardig, maar gaat dat ook drie weken lang goed? Nu de kinderen volwassen worden, breekt er een andere fase aan in het gezin. Hoe open moeten we ons stellen voor nieuwe aanhang?

Een extra reisgenoot?

Beste Een extra reisgenoot,

Anderhalf jaar is te kort en drie weken is te lang. U hebt aarzelingen om de vriendin mee te nemen en er valt best iets te zeggen voor enige terughoudendheid. De sfeer in een gezin onder elkaar is anders dan met buitenstaanders erbij. Op den duur maakt die sfeer plaats voor een bredere familiesfeer met schoonkinderen, maar daar is het misschien nog wat vroeg voor. Leuk dat uw zoon een vriendin heeft, maar op deze leeftijd ligt er weinig vast en de relatie kan best op de klippen lopen tussen nu en volgend jaar.

De vriendin heeft geen geld, wat betekent dat u alles moet betalen, wat me een te grote uitgave lijkt voor iemand die nog in de wachtkamer zit om in de familieschoot te worden opgenomen. Het is nog te vroeg om haar de rang van officiële schoondochter toe te kennen. Bovendien zet dit cadeau hun relatie onder druk. Het meisje wordt veroordeeld tot dankbaarheid en in een afhankelijke positie gemanoeuvreerd. Als de vliegtickets eenmaal aangeschaft zijn, kan de relatie niet meer zomaar worden verbroken, want daar hangt dan een prijskaartje aan. Wil ze wel haar hand moeten ophouden? Zit ze wel te wachten op toezicht van ouders die niet de hare zijn? Is de vrijheid om je eigen bestemming en je eigen dagbesteding te kiezen niet veel leuker dan oosterse tempels bekijken met de schoonfamilie?

Als het om een weekend desnoods een weekje vakantie ging, zou dit allemaal geen punt zijn en zou geld geen rol spelen, maar een vakantie van drie weken is heel lang om met een niet-gezinslid op te trekken. Iedereen loopt tegen de randen van z’n privacy aan, niet in de laatste plaats de vriendin. Uw zoon zal genoeg krijgen van het spelen van twee rollen: die van kind die onder de hoede van zijn ouders een vakantiereis maakt in krappe omstandigheden waar iedereen voortdurend bovenop elkaar zit, en de rol van volwassene die met zijn vriendin zijn eigen prioriteiten heeft. Los van deze bezwaren geldt nog altijd de grondregel: hoe kleiner de groep om een ingewikkelde trektocht in derdewereldlanden te houden, hoe eenvoudiger. Elke persoon extra geeft een grotere kans op spanningen en conflicten. Leg uw zoon uit dat een gezinsvakantie iets anders is dan een vakantie met aanhang erbij, dat er later heus nog wel andere reisjes gemaakt zullen worden waar vriendin wel mee kan, maar dat u er nu geen geld voor (over) hebt.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Reizen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan