Spring naar inhoud


Onopgevoede kinderen

Beste Beatrijs,

Binnenkort verlaat ik mijn ouderlijk huis en ga zelfstandig wonen. Ik heb vier nichtjes en neefjes (kinderen van mijn oudere broer en zuster) in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar. Deze kinderen kunnen niet normaal op de bank of in een stoel zitten als zij bij oma op bezoek zijn. Ze hangen in het meubilair en zetten hun voeten op de banken op tafel. Dit ergert mij, vooral omdat hun ouders er niets van zeggen. Thuis mogen de kinderen alles. Dat betekent toch niet dat ze zich bij een ander niet hoeven te gedragen? De ouders zijn erg gevoelig als het om hun kinderen gaat. Je kunt er niets van zeggen zonder dat er over en weer irritatie ontstaat. De kinderen zijn erg verwend en willen vaak niet spelen.

Nu ga ik straks in mijn nieuwe huis wonen met nieuw chique meubilair. Ook al zullen ze niet zo vaak komen, ik wil niet dat de kinderen met hun voeten op de bank gaan zitten of mijn stoelen molesteren. Hoe kan ik dit in goede banen leiden?

Beducht voor vernielzucht

Beste Beducht voor,

Iedereen is baas in eigen huis. Dat is een vanzelfsprekendheid, waar ook ouders van onopgevoede kinderen zich bij moeten neerleggen. U stelt dus de regels in uw eigen huis, vanaf dag één dat u er woont en bezoek ontvangt. Een handige voor kinderen is dat ze hun schoenen uit moeten doen, zodra ze binnenkomen. Dat scheelt alvast. Vervolgens corrigeert u hen, zodra ze over de schreef gaan. Dus niet met de voeten op de bank, niet erop springen, het meubilair met rust laten, enzovoort. Kinderen van 7 tot 12 zijn oud genoeg om rechtstreeks aan te spreken. Dat hoeft niet via de ouders te gebeuren. U deelt duidelijk mee hoe u het hebben wilt op een vriendelijke manier, zonder te blaffen. Kijk niet hulpzoekend naar hun ouders, want van hen kunt u blijkbaar geen bijval verwachten. Richt u uitsluitend tot de kinderen zelf, als ze iets doen wat u niet bevalt. Haal verder wat spelletjes en strips voor hen in huis, zodat zij zich kunnen amuseren, terwijl de volwassenen met elkaar praten.

Artikelen in Familie, Kinderopvoeding, Visite.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan