Spring naar inhoud


Onaangekondigde bezoeken van kinderen

Beste Beatrijs,

Sinds ruim een half jaar heb ik (man, 65-plus) een goede lat-relatie met een vrouw (een weduwe, ook 65-plus). Zij kampt nog steeds met vermoeidheid ten gevolge van een hartinfarct van twee jaar geleden. Zij heeft vier kinderen en vele kleinkinderen. Een aantal van hen komt heel vaak op bezoek, altijd onaangekondigd. Dit gaat al heel lang zo. Een stel komt bijna elke zondagmiddag. Hoewel ik de gastvrijheid van mijn lieve vriendin zeer kan waarderen, heb ik grote moeite met al die onaangekondigde bezoekjes. Mijn vriendin loopt maar rond met koffie en thee et cetera en hoewel ik haar probeer te helpen, is zij vaak erg moe na afloop.

Mijn eigen kinderen bellen altijd eerst op om te vragen of het uitkomt en omgekeerd doe ik dat ook altijd. Ik zie wel mogelijkheden om mijn visie op diplomatieke wijze aan de kinderen van mijn vriendin over te brengen, maar mijn vriendin wil dat nog steeds niet. Hoe denkt u hierover?

Onaangekondigd bezoek

Beste Onaangekondigd,

Deze gang van zaken lijkt ú niet ideaal, maar uw vriendin is niet anders gewend. Uit uw brief blijkt niet dat zij lijdt onder of opziet tegen het zeer regelmatige onaangekondigde bezoek van haar familie. Sterker nog, als u aanbiedt om haar kinderen diplomatiek mede te delen dat ze voortaan van tevoren belet moeten vragen, dan houdt uw vriendin u tegen.

Blijkbaar vindt ze het wel prima zoals het gaat. Ze is blij dat haar kinderen en kleinkinderen zo vaak bij haar langskomen. De vermoeidheid na een uitgebreid sociaal treffen met degenen die haar het meest na staan deert haar niet, omdat haar hart erdoor verkwikt raakt.

Blijf hier buiten. Vergeet niet dat u pas een half jaar een relatie met haar hebt en dat zij haar familie al sinds hun geboorte kent. Als nieuwste aanwinst binnen de familiekring kunt u zich beter koest houden dan er de lakens te gaan uitdelen. Laat uw vriendin dus haar gang gaan met haar familie op de manier zoals zij dat gewend is.

U hebt een lat-relatie. Als u niet bovenmatig geïnteresseerd bent in de halve zondag met de familie van uw vriendin (iets wat ik me best kan voorstellen), dan kunt u misschien de zondag beter in uw eigen huis doorbrengen.

Als enig concreet bezwaar noemt u het rondsjouwen met koffie en thee, waar uw vriendin vermoeid van raakt. Het zou schelen als de familie bijspringt. Vraag aan de bezoekers of ze zelf de koffie willen zetten/ kopjes naar de keuken brengen/ afwassen/ hapjes halen, dat soort dingen, omdat uw lieve vriendin (hun moeder) zich niet te veel mag inspannen. Liefhebbende familie zal zo’n verzoek met alle plezier honoreren. Als uw vriendin protesteert, zegt u: ‘Nee, nee, blijf jij nou maar lekker zitten,’ en u loopt met het bezoek mee heen en weer naar de keuken om ook even mee te helpen. Ook kleinkinderen zullen graag bereid zijn om oma klusjes uit handen te nemen.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen, Visite, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan