Spring naar inhoud


Fout gemaakt in ziekenhuis

Beste Beatrijs,

In het ziekenhuis waar ik stage loop heb ik onlangs een grote fout gemaakt: tijdens het verwerken van longmateriaal van patiënten heb ik er twee verwisseld. De fout werd later ontdekt en hersteld. Mijn stagebegeleidster heeft me de dag daarna hierop aangesproken. Maar de collega bij wie ik de fout dus maakte heb ik hierna niet meer gesproken. Volgende week sta ik weer met haar op die afdeling en mijn vraag is hoe ik mij moet opstellen. Moet ik mijn excuus aanbieden, erover zwijgen of er kort op in gaan? Wat zegt de etiquette over het omgaan met fouten en het toegeven aan elkaar?

Door het stof?

Beste Door het stof,

Ja, het lijkt me beter dat u er even op terugkomt en u excuseert tegenover uw collega. Als u en zij samen verantwoordelijk waren, werd zij misschien ook wel verdacht van het maken van deze fout. Hoe dan ook, als zij weet dat er iets is misgegaan bij dingen die mede onder haar verantwoordelijkheid vielen, dan is het gepast om haar uit te leggen wat er precies is gebeurd en daarbij uzelf te verontschuldigen. Dat is helemaal niet erg. U bent stagiaire, dus u mag fouten maken. Daar leert u van en de volgende keer zult u extra goed opletten. Ruiterlijk toegeven en uzelf excuseren is beter dan doen alsof er niets is gebeurd, althans tegenover de mensen die ermee te maken hebben – u hoeft het ook weer niet aan iedereen rond te bazuinen.

Artikelen in Collega's, Werk, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan