Spring naar inhoud


Wel of niet naar begrafenis

De vader van een van mijn werknemers is overleden. Hij wordt volgende week begraven en ik vraag me af of het gepast is als ik naar de begrafenis ga. Mijn collega is een gewaardeerde kracht die al vele jaren voor me werkt en een belangrijke functie in de organisatie vervult. Als blijk van betrokkenheid dacht ik in eerste instantie te gaan. Anderzijds ken ik de vader in kwestie niet en zijn collega en ik in strikte zin geen vrienden. Hoewel de verhouding met hem zeer goed is en we professioneel veel samen hebben meegemaakt, is er een zekere afstand. Ik vraag me daarom af of mijn aanwezigheid bij zoiets intiems wel gepast is.

In het algemeen gaan mensen naar een begrafenis, wanneer ze A: de overledene kennen, B: bekend zijn met de familie, of C: intiem bevriend zijn met een van de directe nabestaanden. Geen van deze drie omstandigheden is op u van toepassing. Met andere woorden, u staat te ver af van dit overlijden en uw aanwezigheid op de begrafenis ligt niet voor de hand.
Voor de steun aan uw collega hoeft u ook niet te gaan, want hij verkeert op die dag temidden van familieleden en bekenden. Met het schrijven van een persoonlijk condoléancebriefje/ -kaartje naar uw collega geeft u op een passende wijze blijk van uw betrokkenheid.

Artikelen in Dood en begrafenis.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Pieter schrijft

    Mijn ervaring is een hele andere. Zowel mijn leidinggevende als ikzelf zijn (bij andere personen) na het overlijden van een ouder van een teamlid op de begrafenis aanwezig geweest en dat werd door de betreffende personen erg gewaardeerd. Het hangt erg van de relatie af en de persoon. Ik zelf zou er niet direct behoefte aan hebben, maar deze personen hebben er nog vaak aan gerefereerd dat ze het fijn vonden dat hun manager er ook bij was.

  2. Elizabeth schrijft

    Ook ik vind dit een rare uitleg. Ik ben werkzaam in het onderwijs en bij uitvaarten van partner of ouder van een personeelslid, zijn (vakantieperiodes daargelaten) altijd minimaal een direct leidinggevende / directielid en waar mogelijk directe collega’s (zoals klassenassistenten bij een leerkracht) aanwezig. Hier wordt ook intern over gecommuniceerd, zodat personeelsleden die erbij aanwezig willen zijn, uitgeroosterd worden.

  3. Suzanne schrijft

    Toen mijn schoonvader overleed, waardeerde mijn partner het zeer dat zijn leidinggevende naar de uitvaart kwam. Dat iemand de moeite neemt erheen te reizen om zijn medeleven te betuigen, komt toch heel anders over dan een kaartje (laten) sturen.Sommige HTML is toegestaan