Spring naar inhoud


Verplicht naar begrafenis?

Beste Beatrijs,

Met de moeder van mijn schoondochter hebben wij geen enkel contact. Wel geprobeerd. Toen zij twee jaar geleden door mijn schoondochter naar onze stad gehaald werd, ben ik met een bloemetje bij haar op bezoek gegaan, maar zij stelt mijn bezoek absoluut niet op prijs, heeft zij haar dochter laten weten. Ik moet erbij zeggen dat zij van niemand bezoek wil. Als excuus heeft mijn zoon aangevoerd dat ze oud is (90 jaar), licht dementerend en nu eenmaal een moeilijk karakter heeft. Maar tien jaar geleden bij het huwelijk van mijn zoon en schoondochter, was zij ook niet toeschietelijk, hoe ik ook mijn best gedaan heb. Volgens mijn zoon zijn mijn man en ik verplicht om bij haar begrafenis aanwezig te zijn, wanneer zij komt te overlijden. Klopt dat?

Moeten wij opdraven?

Beste Moeten wij opdraven,

Het lijkt een tikje voorbarig om toezeggingen af te dwingen (of te geven) voor de uitvaart van iemand die nog onder de levenden is. U kunt ook tegen uw zoon zeggen: ‘Dat zien we tegen die tijd wel.’ Maar goed, u bent natuurlijk nooit verplicht om een begrafenis te bezoeken van iemand om wie u niets geeft en met wie u nooit iets te maken hebt gehad. Anderzijds zal uw aanwezigheid wel als teken van betrokkenheid worden opgevat door de nabestaanden, in dit geval uw schoondochter. Uw zoon zal het weinig kunnen schelen of u wel of niet naar die begrafenis gaat, maar misschien stelt uw schoondochter het op prijs. Hoe beter uw verhouding met uw schoondochter, hoe meer bereid u zult zijn om moeite voor haar te doen.

Kennelijk woont u net als de toekomstige overledene in dezelfde stad. Het zal u relatief weinig tijd en energie kosten om te zijner tijd de uitvaart te bezoeken. Wellicht is er een gezellige koffiebijeenkomst na afloop – waarom zou u níet gaan? Maar als het u allemaal te veel moeite is, kunt u zich gerust beperken tot een condoleancekaartje aan schoondochter.

Artikelen in Dood en begrafenis, Schoonfamilie.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan