Spring naar inhoud


Onopgevoede honden

Beste Beatrijs,

Laatst liep ik door mijn eigen straat langs een echtpaar met een grote, niet aangelijnde hond. De man opende zijn voordeur en de hond rende niet naar binnen, maar naar mij, grommend en wild. Ik schrok daarvan en sprak de vrouw erop aan, waarop ze zei: ‘Ik doe niets verkeerd.’ Dit overkomt me vaker. Meestal zegt het baasje iets in de trant van ‘Hij doet niets, hoor!’ terwijl de hond springt, blaft, gromt, kortom van alles doet wat ik als bedreigend ervaar. Iets ervan zeggen betekent altijd direct ruzie. Hoe horen het baasje, de hond en ik zich te gedragen in dit soort situaties?

Opdringerige honden

Beste Opdringerige honden,

Het is de taak van de hondenbezitter om de hond in toom te houden, hetzij aan een riem, hetzij met commando’s. Hondenbezitters moeten zich ervan bewust zijn dat voorbijgangers het niet leuk vinden om door honden toegeblaft, laat staan besprongen te worden, ook al komt er verder geen bijtgedrag aan te pas. Als u te maken krijgt met een slecht opgevoede hond, kunt u het beste bevriezen, uw armen voor de borst kruisen, uw blik vooral niet op de hond richten, maar in de verte kijken, terwijl u de hondenbezitter dringend vraagt om de hond bij zich te houden. Als de hondenbezitter tegenwerpt dat de hond niks doet, zegt u dat u deze manier van niks doen toch onaangenaam en bedreigend vindt.

Artikelen in Buren, Het publieke domein.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Y schrijft

    “Hij doet niets hoor!” Eh, hij doet wel vanalles: blaffen of grommen, op je af rennen en tegen je op springen (danwel uit vreugde danwel uit aggressie) – deze zaken zijn onprettig en bedreigend al houd je er misschien geen zichtbare schade aan over.

    Trouwens, meermalen heb ik het hondenkwijl en -haren van mijn jas, tas en broek moeten halen, net als modderpoten afkomstig van vreemde honden. Daarnaast meer dan eens een gat in mijn broekspijp van hondengebit of nagels moeten herstellen, of broek we. Stomerijkosten voor mijn kleding kan ik niet verhalen als baasje in geen velden of wegen te bekennen is. Überhaupt aanspreken kan je een lelijke jij-bak opleveren.

    Steeds angstiger en smetvreziger word ik in aanwezigheid van honden, terwijl ik ze vroeger zo leuk vond. Als ik, als volwassene met ervaring als ex-hondenbaasje, al zo angstig word, hoe zal dat dan zijn voor kleine kinderen of mensen die minder ter been zijn en zo’n giga hond op zich af zien komen?

    Ik gun al die honden een betere opvoeding.

  2. Peer Doevendans schrijft

    Och och, die hondenbezitters. Het ligt nooit aan hen – ze schieten altijd in de verdediging.

    Het gaat er eigenlijk niet eens om wat de hond feitelijk doet, maar hoe het op het ‘slachtoffer’ overkomt. Wees gewoon aardig en hou je hond bij je. Als je zo’n goed baasje bent met zo’n lieve hond, dan moet dat toch geen probleem zijn?

  3. jolanda schrijft

    een hond mag niet zomaar loslopen, al doet die van jou niks, die van mij misschien wel.
    dus hond aan de lijn en anders naar een losloopgebied!



Sommige HTML is toegestaan