Spring naar inhoud


Ongenode vakantiegasten

Beste Beatrijs,

Wij bezitten een huisje in Spanje, waar we ’s zomers zitten. Het afgelopen jaar hebben een goede vriend van mijn man en zijn vrouw op een camping bij ons in de buurt gestaan. Vervolgens zaten wij twee weken lang iedere dag met hen opgescheept. Ik heb totaal geen behoefte om de hele dag te kletsen en voor gastvrouw te spelen met hapjes en drankjes. Nu hebben ze alweer geïnformeerd wanneer wij deze zomer naar Spanje gaan, want ze hadden nog nooit zo’n leuke vakantie gehad als met ons, zeiden ze. Maar hoe zeg ik dat ik geen vakantie met hen wil zonder de vriendschap tussen de mannen te verstoren?

Ik wil hen niet erbij

Beste Ik wil hen niet erbij,

Dit echtpaar zal ontmoedigd moeten worden. Bespreek de kwestie allereerst met uw man. U en hij moeten het er over eens zijn dat u geen zin hebt in weer zo’n gemeenschappelijke vakantie. Misschien vindt uw man het wel leuk (het gaat tenslotte om een goede vriend van hem), maar u gruwt alleen al bij het vooruitzicht, dus de zaak lijkt belangrijk genoeg voor een veto uwerzijds. Als u uw man van uw standpunt hebt doordrongen, moet er iemand gaan praten met het echtpaar. Uw man komt als eerste in aanmerking om dit klusje op te knappen, want hij kent zijn vriend het beste en uzelf beschouwt het stel niet eens als vrienden. Uw man kan tegen zijn vriend zeggen dat hij en zijn vrouw natuurlijk naar diezelfde camping kunnen terugkeren, maar dat er geen sprake zal zijn van gemeenschappelijke activiteiten, omdat u daar niet voor voelt deze keer. U en uw man willen rust tijdens uw vakantie en hebben geen behoefte aan sociale activiteiten met andere partijen. Uw man kan desnoods zichzelf vrijpleiten en de schuld op u gooien als spelbreker die haar poot stijf houdt – dan zal zijn vriend minder beledigd zijn.

Bij wijze van compromis kunt u uw man aan zijn vriend laten voorstellen dat de twee echtparen één keer samen afspreken in een restaurant, maar dat bezoekjes aan uw huisje er domweg niet in zitten. Als uw man ervoor terugdeinst om deze boodschap over te brengen, zult u het zelf moeten doen.

Artikelen in Reizen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    In zo’n geval kan je ook zeggen: “Oh, dat weten we nog niet. Maar ga gerust jullie vakantie boeken hoor, wij gaan dit jaar met z’n tweetjes weg dus jullie hoeven met ons geen rekening te houden!”
    Daarop zullen ze of de hint opvangen, of aandringen. In dat laatste geval blijft het herhalen: wij hebben behoefte om er echt even met zijn tweeën op uit te gaan, romantisch samen. De boodschap is dan duidelijk, maar “wij willen met zijn tweeën” klinkt aardiger dan “we willen niet met jullie”.Sommige HTML is toegestaan