Spring naar inhoud


Vrienden op sleeptouw

Beste Beatrijs,

Als gepensioneerden maken mijn man en ik graag vakantietripjes met de auto, niet te lang en niet al te ver weg. Wij hebben een alleenstaande vriendin die smacht naar vakantie, maar per se niet alleen wil. Ze wil ook niet mee met groepsreizen. We hebben haar twee jaar geleden uitgenodigd om met ons mee te gaan en sindsdien is dat een vast patroon geworden. We hebben er intussen al vijf gemeenschappelijke vakanties op zitten. Op zichzelf is dat wel gezellig, maar eigenlijk willen mijn man en ik wel weer eens, net als vroeger, samen op reis en onze eigen dingen doen. Met z’n drieën moet je toch altijd overleg voeren en compromissen sluiten. Zij heeft nogal uitgesproken ideeën over wat ze wel en niet wil. Bovendien heeft ze de neiging over haar problemen door te praten. Hoe kunnen we, zonder haar te kwetsen, duidelijk maken dat we hier niet meer mee willen doorgaan? We hebben al in alle toonaarden aangegeven ook wel eens als echtpaar alleen te willen gaan. We dragen reisboeken voor alleenstaanden aan, doen suggesties, maar het werkt niet, want ze vindt dat het zo toch heel goed gaat.

Vriendin op sleeptouw

Beste Vriendin op sleep,

Er valt niet onderuit te komen: u moet tegen uw vriendin zeggen dat zij niet altijd met u mee kan. U trekt zich het lot aan van uw vriendin, u onderhoudt contact met haar, nodigt haar uit, luistert naar haar problemen, al die dingen. Maar vriendschap betekent niet dat u geen stap in het buitenland kunt verzetten zonder dat zij erbij is. Dat is belachelijk. Voor uw volgende reisje deelt u haar mee dat u en uw man samen gaan. U zegt erbij dat het lang geleden is dat u op die manier op reis bent geweest, en dat u er allebei heel veel zin in hebt.

Als zij vraagt waarom ze niet mee mag, dan gaat u daar niet op in, maar u herhaalt dat u graag eens samen op pad wil. Raad haar nogmaals aan zich in te schrijven voor een groepsreis voor alleenstaanden. Die zijn er ook voor oudere mensen. Op internet kun je ze zo vinden, en elk reisbureau kan suggesties doen. Verzeker haar dat u af en toe een vakantietripje met z’n drieën leuk vindt, maar niet altijd als vaste prik.

Als ze boos wordt en niets meer met u te maken wil hebben, snijdt ze zichzelf in de vingers, want dan verliest ze een voor haar belangrijk contact. Als ze zich beledigd van u afkeert, is ze niet alleen ongevoelig, maar ook nog tamelijk dom. Allemaal dingen waar u verder niets aan kunt doen. De grootste kans lijkt me dat ze even moet slikken, maar zich er wel bij neer zal leggen. Zo absurd is het tenslotte niet dat een echtpaar wel eens zonder derde wiel aan de wagen met vakantie wil. Ze zal misschien tijdelijk in haar wiek geschoten zijn, maar daar komt ze wel weer overheen.

Artikelen in Reizen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan