Spring naar inhoud


Vrienden komen niet opdagen op opening

Beste Beatrijs,

Het is alweer bijna een jaar geleden, maar het zit me nog steeds dwars. Als zojuist afgestudeerd keramist had ik mijn eerste expositie in een gerenommeerde galerie. In het verleden had ik wel eens eerder mijn werk laten zien, maar dit was voor mij een enorm succes. Ik nodigde per full colour kaart vrienden, bekenden en wat meer zakelijke relaties uit. Maar wat schetst mijn verbazing? Van de groep vrienden kwam er een handjevol bij de opening, de meesten lieten het afweten. En – wat misschien nog het ergste was – zonder zich af te melden, op te bellen of iets dergelijks. Op mijn vraag later wat hen bewoog niet te reageren, kreeg ik zonder uitzondering laconieke, achteloze antwoorden als: geen tijd, niet van gekomen. Alsof men een reclamefolder had gekregen, waarop je normaal gesproken niet hoeft te reageren. Moet ik deze achteloosheid als normaal beschouwen?

Ze kwamen niet

Beste Ze kwamen niet,

Dit is onbeleefd en onsympathiek gedrag, een vriend onwaardig. Wie uitgenodigd wordt voor een opening, presentatie, jubileum of feestje, maar om een of andere reden niet kan of niet wil, dient af te zeggen met een telefoontje of briefje. Liefst van tevoren, eventueel een dag later. De meeste mensen vinden het zo beledigend, als hun vrienden zonder afzegging vooraf of zonder excuus achteraf niet komen opdagen bij een bijzondere gelegenheid, dat ze dat nooit vergeten en bijgevolg deze personen ook minder als vriend gaan beschouwen. Misschien moet u dat ook maar doen.

Artikelen in Festiviteiten, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan