Spring naar inhoud


Klanten helpdesk tutoyeren?

Beste Beatrijs,

Ik werk bij een telefonische helpdesk en beantwoord simpele en ingewikkelde vragen over milieuwet- en regelgeving. De mensen die ons bellen werken meestal bij gemeenten en provincies door het hele land. We willen graag een professionele en vriendelijke uitstraling hebben. Nu weet ik niet zo goed wanneer ik moet vousvoyeren en wanneer tutoyeren. Ik stel mij voor met voor- en achternaam. Wordt er ‘je en jij’ tegen mij gezegd, dan doe ik mee, en hoor ik ‘u’, dan zeg ik dat terug. Maar wanneer ik zelf moet beginnen, weet ik het niet. Bij de organisaties van de meeste klanten is het gebruikelijk om te tutoyeren en sommige mensen reageren best allergisch als ik ze aanspreek met ‘u’. Aan de andere kant vind ik het wel zo professioneel om met ‘u’ te beginnen. En hoe schakel je dan vlotjes over op de ‘je’-vorm?

U of jij?

Beste U of jij,

Mensen die telefonisch informatie of hulp verstrekken moeten te allen tijde hun klanten met ‘u’ aanspreken, tenzij er overduidelijk een kind aan de lijn is. Dus niet op ‘je’ overschakelen, wanneer de klant tutoyeert, maar altijd ‘u’ blijven zeggen. Tenslotte kent u die bellers niet. Het zijn eenmalige, zakelijke contacten en dan is de code dat er ‘u’ wordt gezegd. Bij mensen die allergisch reageren op ‘u’ kan ik me niet zoveel voorstellen. Wat doen ze dan? Worden ze boos? Zelfs tegen die mensen kunt u maar beter ‘u’ blijven zeggen, want het is voor hen toch echt handig om te weten dat er nu eenmaal situaties bestaan, waarin mensen elkaar vousvoyeren. Daar kunnen ze maar beter aan gewend raken.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Telefoon, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Martin schrijft

    Moet een beller niet ook gewoon ‘U’ zeggen?

    Zelf krijg ik onbekenden aan de lijn die klant willen worden. Ik neem netjes op met m’n voor- en achternaam en spreek ze aan met ‘u’.

    Dan verbaas ik mij dat veel mensen alleen hun voornaam noemen en tegen mij ‘je’ en ‘jij’ zeggen. Zij willen kostbare objecten huren wat voor mij als verhuurder altijd een zeker risico heeft.

    Ik heb al een hoop klanten afgewimpeld simpelweg omdat ze niet de beleefdheid hebben om mij net zo aan te spreken als ik hun. Ik zit niet te wachten op mensen die zich gelijk overdreven amicaal gaan gedragen. Het komt nogal laks/laconiek over. Dan vraag ik me af of ze wel zorgvuldig zijn met de gehuurde goederenSommige HTML is toegestaan