Spring naar inhoud


Tutoyeren op Twitter

Beste Beatrijs,

Naast vrienden, collega’s en enkele politici volg ik ook de burgemeester van mijn woonplaats op Twitter. Doorgaans tutoyeer ik iedereen op twitter, omdat het vrienden of collega’s betreft. Maar toen ik onlangs wilde reageren op een tweet van de burgemeester, begon ik te twijfelen.

In het dagelijkse leven zou ik hem altijd met ‘u’ aanspreken. Dat is mij zo geleerd en ik vind ook dat het past bij de status en positie van een ambtsdrager. Maar nu betrapte ik me op de neiging om hem te tutoyeren, terwijl ik de beste man niet persoonlijk ken.
Hoe spreek ik de burgemeester op een correcte manier aan via twitter, waar iedereen elkaar met je en jij aanspreekt?

U of jij

Beste U of jij,

Een twijfelgeval. Mijn eerste reactie is om u aan te raden de gewone beleefdheidsregels in acht te nemen en onbekende mensen met ‘u’ aan te schrijven. Dus ook de burgemeester. Als anderzijds de conventie in twitterland luidt dat iedereen elkaar altijd en overal tutoyeert, staat het u vrij om ook te tutoyeren. Kijk wat de andere burgemeestervolgers doen. Betrek ook de inhoud van uw tweet in uw overwegingen. Als die positief of ondersteunend van toon is, althans niet vervelend om te lezen voor de burgemeester, is tutoyeren minder ongepast. Als u kritiek hebt of hem ergens op wilt aanvallen, kunt u het beter bij ‘u’ houden, omdat tutoyeren dan snel beledigend wordt.

Artikelen in Aanspreken en begroeten.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan