Spring naar inhoud


Moeite met tutoyeren

Beste Beatrijs,

Mijn ouders hebben mij altijd geleerd om tegen alle volwassenen ‘u’ te zeggen, behalve tegen henzelf. Inmiddels ben ik 20 en (gelukkig) spreek ik nog steeds iedereen die ik niet ken en of die ouder is dan ik met ‘u’ aan. Ik kom echter steeds vaker mensen tegen die mij vertellen dat ik hen met ‘je’ moet aanspreken. Ik heb daar heel veel moeite mee. Wat moet ik doen? Toch maar proberen te tutoyeren of vasthouden aan ‘u’, zoals ik ben opgevoed?

Moeite met ‘je’

Beste Moeite met ‘je’,

Welkom in de wereld der volwassenen! Uw kinderjaren liggen achter u en dat brengt veranderingen met zich mee. Onder volwassenen die elkaar wat langer kennen, hetzij privé, hetzij in werkverband, hoort tutoyeren erbij. Dat is nu eenmaal de norm in deze tijd. Als mensen u vragen om hen te tutoyeren, probeer dan gewoon maar gehoor te geven aan dat verzoek. In het begin zal dat lastig zijn, maar naarmate u deze mensen vaker spreekt, raakt u er vanzelf aan gewend. Het is net als met schaatsen, autorijden of Franse conversatie: hoe meer u de sport beoefent, hoe makkelijker het u zal afgaan.

Artikelen in Aanspreken en begroeten.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Juffrouw Jo schrijft

  Tutoyeren is een van de kwellingen van de moderne tijd.
  Het neemt de afstand tussen mensen weg, een afstand die vaak een functie heeft en die velen zoals U liever niet zien verdwijnen.
  Al dat kleffe familiare vrije blije gedrag van vandaag de dag zorgt er in mijn ogen voor dat de maatschappij zo geworden is als ze is, niet zo goed dus.
  Wil iemand U graag tutoyeren dan mogen ze daar om vragen en dan is het wel zo netjes om ze te vertellen dat U het zult proberen.
  Zelf tutoyeer ik alleen zeer goede vrienden, tutoyeren moet je verdienen vind ik.
  Als de norm van de tijd tegen de goede omgangsregels in gaat dan is het soms nodig om tegen de stroom in te zwemmen.
  Ik ben neotraditionalist en denk dus dat we op sommige gebieden een stapje terug moeten doen.
  Ga dus vooral niet tutoyeren tenzij iemand daar nadrukkelijk om vraagt en ook dan kunt U ze vertellen dat U dat niet gewend bent en dat ook al doet U uw best, U vast nog wel regelmatig U zult blijven zeggen.Sommige HTML is toegestaan