Spring naar inhoud


Uitgebreid vrijgezellenfeest

Beste Beatrijs,

Een goede vriend van mij gaat binnenkort trouwen en hij heeft mij als ceremoniemeester gevraagd. Nu zitten we met een dilemma. Vanwege familieomstandigheden wil het bruidspaar de trouwerij in kleine kring vieren met maximaal dertig gasten. De reden hiervoor is de vader van de bruid, die aan het dementeren is en bij grote groepen mensen teveel van zijn apropos raakt. Het bruidspaar heeft daarom een keuze moeten maken uit de grote vriendenkring. De vraag is nu of we een vrijgezellenfeest kunnen organiseren, waar ook mensen komen die niet voor de bruiloft zijn uitgenodigd. Het gaat dan om vrienden die wat meer op afstand staan van de bruidegom, maar die hij wel graag op zijn vrijgezellenfeest zou willen zien. Natuurlijk zal mijn vriend zelf een keus moeten maken en ik sta achter elke beslissing, maar kan dit volgens de etiquette?

Uitgebreid vrijgezellenfeest

Beste Uitgebreid vrijgezellenfeest,

Normaal gesproken wordt er een uitgebreide gastenlijst opgesteld voor een bruiloft en blijft deelname aan een vrijgezellenfeest gereserveerd voor een handvol intimi. Maar uw vriend wil het andersom aanpakken. Hij moet daarbij wel bedenken dat de kosten van een vrijgezellenfeest traditioneel voor rekening van de vrienden komen, terwijl de bruidegom wordt gefêteerd. In de opzet die u schetst zouden allerlei vrienden worden uitgenodigd voor een vrijgezellenfeest (waar ze zelf voor moeten betalen?), maar is het echte feest voor een aantal van hen niet weggelegd. Het verschil tussen eerste- en tweederangsvrienden komt op die manier wel in erg schril daglicht te staan. Te vrezen valt dat de vrienden-op-afstand zullen bedanken voor de eer van zo’n inferieure invitatie.

Etiquettegewijs lijkt dit me geen goed plan. Uw vriend kan beter het hele onderdeel vrijgezellenfeest schrappen van het programma. Dan is hij meteen af van het vervelende gedoe dat alleen mannelijke vrienden mogen meedoen aan de gezelligheid. Als tegemoetkoming aan de conditie van schoonvader is het ook mogelijk om de festiviteiten in twee aparte gedeeltes onder te brengen. Eerst een kleine intieme viering: een feestelijke lunch (eventueel diner) voor strikt de naaste familie zonder vrienden. Vervolgens aansluitend of later op de avond een receptie danwel feest voor een groter gezelschap van vrienden en familie. Schoonpapa of zijn begeleider kan na het etentje in kleine kring kiezen of hij blijft of naar huis gaat, en de rest is welkom op een feestelijke bijeenkomst die niemand buitensluit, niet in het teken van een diner staat en dus ook niet verschrikkelijk duur hoeft te zijn.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan