Spring naar inhoud


Te veel en verkeerde cadeautjes

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van acht maanden heeft sinds haar geboorte al veel cadeaus gekregen. Laatst telde ik haar knuffels en dat zijn er meer dan twintig! Telkens als familie op bezoek komt nemen ze cadeautjes mee. Ik heb het niet zo op plastic en batterijspeelgoed, al wil ik ook niet te rigide zijn. Bij haar verjaardag krijgt ze vast weer een heleboel cadeaus die ik liever buiten de deur wil houden. Mag ik op voorhand aansturen op bijvoorbeeld houten of stoffen speelgoed voor mijn kind?

Te veel en verkeerde cadeautjes

Beste Te veel en verkeerde cadeautjes,

Het is waar dat mensen vaak cadeautjes meenemen zonder dat de gelegenheid erom vraagt. Ze hebben het gevoel te kort te schieten als ze dat niet doen. Met een kleine attentie voor de gastvrouw/heer in geval van een etentje is niets mis, maar familie en goede vrienden moeten elkaar ook kunnen bezoeken zonder dat daar strijk en zet cadeautjes aan te pas komen. Kinderen gaan denken dat dat zo hoort en dat is niet zo. Het is natuurlijk goedbedoeld en veel kost het niet, maar het draagt bij tot een gevoel van nodeloze overvloed waar ouders wel eens wanhopig van worden. Te veel speelgoed om zich heen werkt voor kinderen ook verlammend.

Suggereer uw familie om cadeautjes achterwege te laten bij gewoon bezoek door het jaar heen, omdat dat echt niet nodig is en uw dochter nu al te veel spullen heeft. Vraag of ze hun hartelijke gaven willen beperken tot bijzondere gelegenheden (verjaardag). Geef de familie verder geen instructies voor wat voor soort speelgoed ze moeten geven. Daarmee maakt u cadeautjes belangrijker dan ze zijn. Laat de mensen naar eigen inzicht iets uitkiezen, waar ze zelf plezier in hebben. Uw eigen voorkeuren kunt u zelf aanschaffen. Uw dochter speelt toch met wat ze leuk vindt. Dat kan net zo goed plastic als van hout of stof zijn. Houd de hoeveelheid speelgoed overzichtelijk. Berg wat overtollig is weg in een kast. Dat kan later nog eens tevoorschijn worden gehaald en alsnog dienst doen. Als u op dit moment al vindt dat er te veel van alles is, raad ik u aan om het naar de kringloop te brengen.

Artikelen in Cadeaus.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Sigrid schrijft

  Ik ken dit probleem maar al te goed, vrijwel identieke situatie. Van tijd tot tijd hoeveelheden tussendoorcadeaus waar ik het schaamrood van op de kaken kreeg.
  Helaas leidden herhaaldelijke verzoeken niet tot een vermindering van cadeaus. Integendeel’; het leidde ertoe dat ze nu achter mijn rug om aan mijn kind werden gegeven, zodat ik het niet meer kon voorkomen en ik de boeman zou zijn als ik het weer afpakte.
  Ik heb het “opgelost” door al dit inferieure (want dat was het ook nog eens) speelgoed steevast weg te gooien of naar de kringloop te brengen.
  Wat er dan weer bij een volgend bezoek van deze mensen toe leidde dat ik moest uitleggen waar het speelgoed van de keer ervoor was gebleven (mijn kind wist zelf niet eens meer wat ze allemaal had gekregen) en ik in de familie na verloop van tijd het etiket kreeg een ondankbaar secreet te zijn.
  De gevers wassen hun handen in onschuld want zij bedoelden het alleen maar goed. En blijven ongevraagd cadeaus meebrengen, in hoeveelheden die op een Sinterklaasavond niet zouden misstaan.Sommige HTML is toegestaan