Spring naar inhoud


Verplichte cadeautjes

Beste Beatrijs,

Mijn vriend heeft een uitgebreide familie- en vriendenkring. Het is daar de gewoonte elke verjaardag te vieren – met cadeautjes. Hij verwacht dat ik net zoveel aan zijn vrienden en familie uitgeef als hijzelf. Uitgaande van 20 euro per cadeau heb ik becijferd dat dat voor mij neerkomt op zo’n 600 euro per jaar. Ik zit in de laatste fase van mijn studie en heb daarnaast een kleine baan. Voor mij is dat een groot bedrag. Bovendien vind ik het vervelend dat mijn vriend bepaalt aan wie ik cadeaus moet geven. Hij zegt dat het onbeschoft is als ik niets geeft. Wat zijn de regels hieromtrent?

Verplichte cadeaus

Beste Verplichte cadeaus,

U schetst een bespottelijke gang van zaken. Een stel dat naar een verjaardagsfeestje gaat van een vriend/ familielid van een van de twee geeft samen een cadeautje, dat niet twee keer zo duur is als wanneer één persoon was uitgenodigd. Je kunt het ook anders formuleren: als u bent uitgenodigd voor een verjaardag van pakweg de zus van uw vriend of een goede vriend van hem, dan lift u mee met het cadeau van uw vriend. Een cadeau dat uw vriend zelf moet verzinnen, aanschaffen en feestelijk inpakken.

Als hij bijvoorbeeld een dvd van 20 euro als cadeau wil geven, kunt u daar desnoods een kleinigheid aan bijdragen, laten we zeggen: vijf euro. Maar het cadeau is van u allebei. Gaat het om een verjaardag van iemand uit úw sociale kring, dan gaat het net andersom en bent u verantwoordelijk. Er is geen denken aan dat u de hele familie- en vriendenkring van uw vriend van substantiële cadeaus moet voorzien. Het is heel eigenaardig dat uw vriend zulke eisen aan u stelt. Deel hem mee dat u zelf al genoeg familie en vrienden hebt om cadeautjes voor te kopen. Als uw vriend voet bij stuk houdt, kunt u tegen hem zeggen dat u helaas geen geld hebt om met zijn familie en vrienden om te gaan. Dan moet hij de feestjes maar in z’n eentje aflopen.

Artikelen in Cadeaus.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan