Spring naar inhoud


Baas wil vrienden zijn

Beste Beatrijs,

Het nieuwe hoofd van mijn afdeling is wat je noemt een aardig iemand. Ze gaat heel vriendschappelijk met haar medewerkers om. Soms te vriendschappelijk. Ik vind het vervelend als ze mijn kamer binnenvalt, aan mijn bureau gaat zitten en maar door blijft praten over allerlei persoonlijke zaken. Misschien kiest ze mij wel uit, omdat ik ook vrouw ben, maar ik heb al genoeg vriendinnen buiten mijn werk. Hoe kan ik haar ontmoedigen?

Niet in voor vriendschap met de baas

Beste Niet in,

Bazen en medewerkers kunnen wel vriendschappelijk met elkaar omgaan, zeker in deze informele tijden, maar gegeven de scheve machtsverhouding lijkt het voor beide kanten verstandig een zekere reserve in acht te nemen. Een prettige werkverhouding is nu eenmaal iets anders dan een goede vriendschap. Uw baas overschrijdt grenzen. Mannen doen dat vaak in seksuele zin (door iets te geladen opmerkingen, aanrakingen of flirts), vrouwen doen het in emotionele zin (door te veel confidenties of typisch vrouwelijke shoptalk). Zowel van mannelijke als van vrouwelijke opdringerigheid zijn altijd vrouwen de pineut. Er zit iets in jonge vrouwen dat maakt dat iedereen, man of vrouw, ze met huid en haar wil opvreten. Die ongewilde aandacht is lastig voor u. Doe hetzelfde als tegen een opdringerige man: koele beleefdheid, op cruciale gespreksmomenten géén glimlach tonen, sowieso geen tegenconfidenties, af en toe zeggen dat u nog heel wat werk te doen heeft. Door een koude schouder te bieden drukt u elke gezelligheid de kop in.

Artikelen in Collega's, Vrienden en kennissen.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. jos schrijft

    een goed advies van Beatrijs. mijn stelregel is: een baas kan NOOIT een vriend zijn. want een vriend staat aan jouw kant en daar hoef je met een baas niet op te rekenen. de verhouding is zakelijk. als er problemen op het werk komen, dan zul je merken wat je aan die zogenaamde vriend hebt.Sommige HTML is toegestaan