Spring naar inhoud


Wie is de baas over de tv?

Beste Beatrijs,

De zomer komt er weer aan en dat betekent vrijwel continu sport op de televisie. Voor mijn man de ideale manier van vrijetijdsbesteding – hij heeft tijdens sportieve evenementen de tv liefst de hele dag aan staan. Ik word moe en chagrijnig van het sportgetetter. Ik voel me bij tv-marathons niet op mijn gemak in de woonkamer en ontvlucht die dan ook vaak, wel nadat ik mijn onvrede op passief-agressieve manier kenbaar heb gemaakt. Mijn man vindt dat (begrijpelijk) vreselijk vervelend en heeft op zijn beurt het gevoel in zijn eigen huis niet vrij te zijn. Een tweede tv op de slaapkamer werkt niet – mijn man wil juist in de woonkamer zitten en aanwezig zijn bij het gezin. In de praktijk is het of ruzie, of maak ik me uit de voeten, naar de keuken of naar boven. Terwijl ik ook graag in de woonkamer zit om te lezen of naar muziek te luisteren. Ik voel me een asociale egoïst als ik vraag of de tv uit mag. Bovendien wordt hij dan waarschijnlijk boos en dan is het al helemaal niet gezellig meer. Een koptelefoon wil mijn man niet op. Soms zet ik die zelf op, maar word dan weer chagrijnig dat ik het altijd moet zijn. Hoe komen wij hier uit?

Gek van de sportzomer

Beste Gek van de sportzomer,

Normaal gesproken sluiten echtparen compromissen over dit soort verschillen in voorkeur en maken ze afspraken, waarbij ieder volgens een of andere verdeelsleutel om de beurt zeggenschap heeft over de betwiste zaak – in dit geval de tv. Een hele zomer lang de huiskamer monopoliseren met sportlawaai gaat erg ver. Uw man is niet bereid om u maar een beetje tegemoet te komen. Hij wil niet af en toe de tv uit laten, hij wil zich niet terugtrekken in de slaapkamer, hij wil geen koptelefoon op en kennelijk ook niet af en toe bij een vriend tv gaan kijken om u een dagje rust te gunnen. Hij wil alleen maar doen waar hij zelf zin in heeft, terwijl hij weet dat u een hekel hebt aan sport-tv. Het komt erop neer dat hij tegen u zegt: het interesseert me niet dat jij ergens last van hebt, zoek het zelf maar uit.

Neem een volkstuin, een paard of een minnaar.

Die geringe bereidheid tot wat voor compromis dan ook is een vorm van egoïsme die moeilijk te verdragen lijkt. En dan ook nog boos worden, als u een protest laat horen. Ik weet het niet, hoor, maar dit ziet er tamelijk hopeloos uit. Vluchten is eigenlijk het enige wat er voor u overblijft. Zoek zo veel mogelijk bezigheden buitenshuis. Ga ervan door. Zoek een pied à terre ergens anders, neem een volkstuin, een paard of een minnaar, zorg voor uw eigen zielenheil, want van uw man moet u het niet hebben.

Artikelen in Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met , , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ineke van alphen schrijft

  Ha, ha, ha Beatrijs op haar best. Of alle drie: volkstuin, paard en minnaar?

 2. N. schrijft

  Mijn ouders hebben dit opgelost door een supersonische draadloze koptelefoon voor vaders. Moeders leest in alle rust een boek en ze zijn toch samen in de woonkamer.

 3. Johann schrijft

  Het is ook uw huis, dus vluchten (de hele zomer) daar kan geen sprake van zijn. Uw man wil de hele dag de TV aan, uw man wil niet op de slaapkamer TV, uw man wenst geen koptelefoon op te zetten. Wat voor kinderlijke verwende man hebt u eigenlijk en wat voor meegaande vrouw bent u? Ik vind het advies te beperkt. I.p.v. voor een volkstuin, een paard of een minnaar, ging ik voor een nieuwe man. Een echte.

 4. Jessica schrijft

  Hahaha, ik heb ook genoten van dit advies. Ook herkende ik veel jn dit probleem. Mijn eerste relatie was precies zo, vier jaar later was ik de sport zo zat dat ik er een punt achter gezet heb. Bij mijn huidige man heb ik direct na de eerste ontmoeting lang doorgevraagd over zijn tv hobbies. Sport zat er niet tussen. We zijn al 11 heerlijke en rustige jaren samen en genieten van het luisteren naar muziek, het lezen van boeken en series op tv die we beiden leuk vinden. Soms denk ik nog terug aan mijn ex: wat een briljante beslissing om daar mee te stoppen, mijn levenskwaliteit heeft sindsdien alleen nog maar sprongetjes gemaskt.

 5. bella schrijft

  mevrouw, maak van uw slaapkamer een gezellige zitkamer. Zo’n kamer waar je graag naar toe gaat, met een tv uiteraard, een cd-speler, alles wat een kamer prettig maakt. Een beetje chic zelfs, dus met 1e klas spullen, kortom, heerlijk om u terug te trekken. Ik realiseer me wel dat u dan een andere kamer moet bestemmen om te slapen (samen ?), maar als uw kinderen de deur uit zijn, moet dat toch lukken ?

 6. Soof schrijft

  Reactie van beatrijs is weer erg leuk! Maar, mist wel een echte oplossing. Of uw man nou wel of niet en compromis wil sluiten, hij zal wel moeten. Hij woont met u samen, dus de tv wordt ook gedeeld. Waarom niet maandag voor hem een tv dag, dinsdag voor u, etc. Zo is het eerlijk verdeeld en kunt u ook genieten van uw woonkamer. Als uw man het niet leuk vindt, kan hij zelf voor een andere oplossing kiezen, of bij iemand anders kijken of in de slaapkamer of met een koptelefoon op. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn? En om hem daar toe te krijgen zou ik mijn ding in de woonkamer doen (muziek luisteren, strijken, zingen) desnoods vóór de tv, want u bent er immers ook nog en dat mag u best laten weten. Als hij met u wilt samenwonen moet hij ook delen.Sommige HTML is toegestaan