Spring naar inhoud


Hoera, de baas is vijftig!

Beste Beatrijs,

Het hoofd van de kleine afdeling waar ik werk wordt binnenkort vijftig. Nu doet zich de vraag voor: wat te doen met haar verjaardag? Een Sara-pop gaan we uiteraard niet in haar kantoor neerzetten, maar vijftig is te vroeg voor een boek met aardige herinneringen – als ik me niet vergis is dat eerder bedoeld voor bij een pensionering. Zijn er tradities voor zulke gevallen? We willen de dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en denken duidelijk liever aan iets persoonlijks dan aan iets van grote materiële waarde – alleen al omdat zij daar zelf niet om geeft.

Als de chef 50 wordt

Beste Als de chef 50 wordt,

Dat het hoofd van uw afdeling vijftig jaar wordt is volstrekt onbelangrijk. Niemand op het werk wordt geacht om daarbij stil te staan en er bestaat dan ook geen traditie voor. Een vijftigste verjaardag viert men in huiselijke kring met familie en persoonlijke vrienden – op het werk zijn er geen festiviteiten. Daaruit volgt dat medewerkers geen geld hoeven te lappen voor een gemeenschappelijk cadeau of een etentje. Ondergeschikten hoeven niet te betalen voor de verjaardag van de leider, we zijn hier niet in Noord-Korea. Niemand hoeft een toespraak te houden en het is ook zeker geen aanleiding tot het zingen van liederen of het samenstellen van een liber amicorum. Die conventies worden ingezet om een pensionering luister bij te zetten. Misschien komt het afdelingshoofd op haar verjaardag met een taart binnen om te trakteren bij de koffie. Gevulde koeken of tompoezen, uitgedeeld door de jarige zelf – dat is zo’n beetje het niveau van de feestelijkheden.

Artikelen in Collega's, Verjaardag.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jolanda schrijft

    Toen ik vijftig werd hebben mijn colega’s oude foto’s van mij langs mijn route van de parkeerplaats naar mijn werkplek opgehangen met eronder hoera 50! en mijn kamer versierd. Ik ben dan wel geen afdelingshoofd, maar ik waardeerde toch erg dat ze deze moeite voor mij deden. Uiteraard heb ik getrakteerd op gebakSommige HTML is toegestaan