Spring naar inhoud


Ongevraagde goede raad

Beste Beatrijs,

Ik heb al jarenlang een goede vriendin, we kunnen over veel onderwerpen fijn van gedachten wisselen. Zij heeft één onhebbelijkheid, waar ik moeite mee heb: ze geeft mij ongevraagd adviezen. Toen ik ging verhuizen, adviseerde ze mij de tuin niet zo bewerkelijk te maken als bij het vorige huis. Nu ik een recreatiewoning heb, vindt ze dat ik bezoek zoveel mogelijk moet afhouden, omdat ik weinig ruimte heb. Zelf is ze wel twee keer langsgekomen en vroeg bovendien of ze haar buurvrouw, die ik van verjaardagen ken, mee mocht nemen. Ik weet niet goed hoe ik op deze adviezen moet reageren.

Ongevraagde goede raad

Beste Ongevraagde goede raad,

Trekt u zich er niets van aan! Goede raad is vaker een kwestie van stijl, enthousiasme of een bepaalde dringende manier van spreken dan een serieuze mededeling. De mensen kletsen maar wat. Als uw vriendin meent dat u beter uit zou zijn met een minder bewerkelijke tuin of dat u bezoek moet afhouden, is dat alleen maar een lukrake gedachte die op dat ogenblik in haar hoofd opkomt. Een uur later of een week later is ze niet alleen vergeten dat ze dat gezegd heeft, maar is ze zelfs vergeten dat ze het nodig vond dat u een makkelijke tuin zou krijgen!

De meeste uitlatingen van de meeste mensen zijn volstrekt onbelangrijk. Ze zeggen maar wat om iets te zeggen, zoals ze doelloos de pluisjes van een uitgebloeide paardenbloem wegblazen. Ook al menen ze op dat moment wat ze zeggen, ze gaan echt niet de volgende keer dat ze u zien controleren of u hun aanwijzingen wel hebt opgevolgd. Welnee, dan vallen hun weer nieuwe dingen op die om verse goede raad vragen. Neem de adviezen van uw vriendin niet letterlijk, hecht er geen waarde aan en schenk er zo min mogelijk aandacht aan. Reageer op een niet-verplichtende manier met ‘Oké’ (wat niet meer betekent dan ‘Ik heb je gehoord’) en leg het naast u neer.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Geerten schrijft

    En toch. De opmerkingen van mensen met een vooruitziende blik zou je af en toe wel serieus kunnen nemen. Vrienden of familie blijken nog wel eens gelijk te hebben. Uiteraard na je eigen afweging of je vindt dat er inderdaad wat inzit. Wel vervelend wanneer aan de lopende band advies wordt gegeven. Maar dan volstaat de opmerking dat het wel erg veel van het goede is. Per ontmoeting nog maar 1 advies en geen reactie terug verwachten? Dan moet de adviseur zelf prioriteiten stellen. Wil nog wel eens werken ;)Sommige HTML is toegestaan