Spring naar inhoud


Ongevraagde adviezen

Beste Beatrijs,

Een vriendin van me richt graag andermans woningen in. Dat kan variëren van het meebrengen van frutsels en fotolijstjes om ergens neer te zetten tot adviezen voor een complete make-over. Uiteraard alles in haar stijl, die vaak niet de smaak is van de andere partij. Als ik hier vriendelijk voor bedank, voelt ze zich niet gewaardeerd. Ze wil haar kennis van en enthousiasme voor interieurinrichting belangeloos met anderen delen, zegt ze, en ze begrijpt niet wat daar mis mee is. Hoe kan ik haar afremmen?

Vriendin berijdt stokpaardje

Beste Vriendin berijdt stokpaardje,

Als u er niks aan vindt, bergt u de prullaria op achterin een kast.

Cadeautjes die zij meeneemt om uw huis op te fleuren, kunt u neerzetten als u ze mooi vindt. Als u er niks aan vindt, bergt u de prullaria op achterin een kast. Op goedbedoelde interieuradviezen reageert u neutraal met: ‘Ik zal er eens over nadenken’ en vervolgens brengt u het gesprek op een ander onderwerp. Wanneer ze blijft aandringen, zegt u: ‘Voorlopig ben ik dik tevreden met hoe het er hier uitziet. Als ik iets anders wil, maak ik graag gebruik van je deskundigheid, maar nu sta ik er niet voor open. Zeg, weet jij nog een leuk, vegetarisch recept?’

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. JB schrijft

    Wat een opdringerig persoon. Die begrijpt dus niet dat iemands interieur, net als kleding en haardracht, tot het strikt persoonlijke hoort. Wellicht beschouwt zij vanwege haar hobby elk interieur als haar terrein, maar ik ken nochtans geen kappers die bij iedereen die ze tegenkomen aan het haar gaan zitten frummelen.
    Ik zou zeggen, neem de cadeautjes in ontvangst zonder er al te veel drukte om te maken en maak de kringloopwinkel er vervolgens blij mee, en zet de verschoven meubelen terug op de plek waar je ze zelf prettig vindt staan. Je bent haar echt niets verplicht omdat zij toevallig een uit de hand gelopen hobby heeft.

  2. hea schrijft

    in dit geval vind ik wat meer assertiviteit op zijn plaats. je kunt toch zeggen dat jij persoonlijk het niet prettig vindt om een een door een ander ingericht huis te wonen? omdat dat dan niet als een eigen huis voelt?
    ze zal toch wel begrijpen, dat niet iedereen zijn huis door een ander wil laten inrichten? de hierboven aangedragen oplossingen vind ik laf, en zelfs een beetje kleinerend voor die vriendin. want ze merkt heus wel dat die meubels weer op hun oude plek staan en dat die lijstjes verdwenen zijn.Sommige HTML is toegestaan