Spring naar inhoud


Jaloers op zus

Beste Beatrijs,

Mijn oudere zus heeft het goed voor elkaar: topbaan, leuke man en kinderen, mooi huis, ze is gezond en heeft veel energie. Ook mij gaat het niet slecht maar in haar omgeving voel ik me onzeker en mislukt. Mijn zus is dominant en heeft een matig inlevingsvermogen. Ze weet niet dat ik dit vind en ik durf het haar niet te zeggen, want ik vrees dat ze dan over mij heen walst. Hoe moet ik hiermee omgaan? Kan ik beter bij haar uit de buurt blijven? Zal ik de confrontatie aangaan?

Moeite met zus

Beste Moeite met zus,

U voelt zich mislukt vergeleken met haar. Daar kan uw zus niets aan doen.

U vermeldt niets concreets wat uw zus misdaan heeft ten opzichte van u. U somt een aantal eigenschappen van haar op en dan pakt de vergelijking negatief voor u uit. U voelt zich mislukt vergeleken met haar. Daar kan uw zus niets aan doen. Zij is zoals zij is. U bent zoals u bent. Voor zover er een probleem is, zit dat in uzelf en niet in haar.

Ik raad u af om met uw zus te gaan praten over hoe minderwaardig u zich voelt ten opzichte van haar. Als zij, zoals u schrijft: niet veel inlevingsvermogen heeft, dan zal uw klacht door haar waarschijnlijk als gezeur van tafel worden geveegd, en daar zult u niet van opknappen geestelijk gesproken. Beter is het om uw eigen ideeën over uzelf aan te pakken. Daar hebt u wel controle over. Houd om te beginnen op met die voortdurende vergelijkingen tussen uw zus en uzelf, want daar wordt u alleen maar ellendig van. Accepteer uw zus zoals zij is en accepteer uzelf zoals u bent. Bedenk dat ook in haar leven niet alles rozengeur en manenschijn zal zijn. Als zij dominant en weinig empatisch is, zal dat voor haar ook wel eens tot problemen leiden. Anderssoortige problemen weliswaar dan waar u last van hebt, maar toch: problemen.

Het leven is geen wedstrijd. Het gaat niet om ‘er beter uitspringen, meer geld verdienen, leukere man & kinderen hebben’ dan uw zus. Het gaat er om dat iedereen op zijn/haar manier het beste ervan maakt, zonder je van de wijs te laten brengen door wat een ander heeft bereikt. Ga gewoon gezellig met uw zus om en draai uw gevoelens van onzekerheid de nek om.

Artikelen in Broers en zussen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan