Spring naar inhoud


Ex duikt weer op

Beste Beatrijs,

Ik ben sinds zeven jaar gescheiden en moeder van een dochter van elf. Mijn ex had een bezoekregeling die eruit bestond dat onze dochter eens per twee weken een weekend bij hem doorbracht. Vanaf het begin kwam hier weinig van terecht. Hij belde vaak af of kwam gewoon niet opdagen. De laatste twee jaar heeft hij helemaal niets meer van zich laten horen.
Nu kreeg ik een telefoontje dat hij mijn dochter weer wil komen ophalen. Ik ben drie jaar geleden getrouwd met mijn nieuwe partner en mijn dochter ziet nu hem als vaderfiguur. Mijn ex doet maar zoals het hem uitkomt en denkt dat hij te pas en te onpas ons leven kan binnenwandelen. Terwijl mijn dochter eindelijk in een stabiele situatie verkeert, komt hij dat weer even verstoren. Ik heb hier geen zin in! Wat kan ik hiertegen doen?

Vader duikt weer op

Beste Vader duikt weer op,

In het belang van uw kind kunt u deze wraakzucht toch beter onderdrukken.

Uw ex heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Dat moet heel vervelend zijn geweest vooral voor uw dochter. Ik kan me voorstellen dat u zin hebt om hem te straffen, nu hij ineens na twee jaar weer van zich laat horen, en dat u het liefst wil dat hij zich helemaal niet meer vertoont. Maar in het belang van uw kind kunt u deze wraakzucht toch beter onderdrukken. Uw dochter heeft recht op contact met haar vader. Ook al heeft hij haar jarenlang verwaarloosd en in de steek gelaten, hij moet de kans krijgen zijn leven te beteren. Als u hem weghoudt bij uw dochter, kan dat korte-termijn-winst opleveren (geen gedoe), maar uiteindelijk zal zij u deze houding kwalijk nemen. Ze is nu elf jaar. Over een paar jaar is ze oud genoeg om zelf afspraken met haar vader te maken en hoeft u niet meer als tussenpersoon op te treden.

Zeg tegen uw ex dat hij om te beginnen uw dochter kan ophalen voor een middagje. Dus niet meteen een heel weekend, want zij kent hem nauwelijks meer. Als dat goed gaat, kan er later nog eens een afspraak worden gemaakt – weer voor een dagdeel. Daarna is het een kwestie van langzaam een relatie opbouwen. Begin niet aan logeerweekends, voordat uw dochter daar van harte mee instemt. Als uw dochter voorlopig geen zin heeft in logeerweekends en genoeg heeft aan af en toe een dagje met haar vader, moet uw ex daar tevreden mee zijn. Gezien zijn jarenlange afwezigheid moet hij eerst maar eens bewijzen dat hij met enige verve de rol van figurant in haar leven kan vervullen, voordat hij kan toekomen aan iets wat een klein beetje in de buurt komt van vaderschap.

Artikelen in Exen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan