Beste Beatrijs,
Laatst was ik op de trouwerij van een nicht. Bij aankomst op het stadhuis begroette ik mijn oom en tante met drie kussen. Na de plechtigheid feliciteerde ik hen weer met drie kussen op de wang. Vlak daarna moest ik weg – weer drie kussen. Een soortgelijke situatie vindt binnenkort plaats. Ik ben uitgenodigd voor de verdediging van een proefschrift. Mocht ik de promovendus voor de verdediging tegenkomen, zal ik hem begroeten. Na de verdediging is het gebruikelijk om hem te feliciteren. Maar vlak daarna ga ik alweer weg. Is het van belang om in kort tijdbestek bij begroeten, feliciteren en afscheid nemen steeds drie kussen te geven of kan het ook anders?
Negen keer kussen
Beste Negen keer kussen,
Dit is nu precies het nadeel van het drie-keer-kussen ritueel. Het neemt veel tijd in beslag, vooral als er een heel gezelschap moet worden afgewerkt, en daarom houdt een groeiend aantal mensen er ook mee op. Zij geven een of twee kussen in plaats van drie, dat scheelt alweer. Het staat u vrij om hun voorbeeld te volgen en het aantal kussen dat u uitdeelt te beperken.
Bij de promotie zal het trouwens meevallen. U zult de promovendus niet van tevoren tegenkomen, want hij bevindt zich in een andere ruimte. U feliciteert hem bij de receptie (met een, twee of drie kussen, wat u maar wil), maar afscheid nemen kunt u best laten zitten. Op zo’n receptie is het druk en duurt het lang, voordat de hele rij is gepasseerd. U hoeft geen afscheid meer te nemen, want de jonge doctor is dan nog volop bezig felicitaties in ontvangst te nemen. Bij massale semi-formele recepties is het belangrijk dat er even persoonlijk contact (begroeten, feliciteren) plaatsvindt, zodat iemands aanwezigheid wordt geregistreerd. Zolang de receptie nog in volle gang is, kan het afscheidsritueel achterwege blijven, omdat het alleen maar een zwaardere belasting vormt voor het feestvarken dat toch al z’n handen vol heeft om elke gast heel even te spreken. Het is voor een vroeg-vertrekker heel gebruikelijk, zelfs gepast om niet nogmaals aandacht te vragen, maar er stilletjes tussenuit te knijpen.
Het coronavirus heeft veel leed en ongemak gebracht, maar wat heerlijk dat die drie kussen niet meer van toepassing zijn.