Spring naar inhoud


Eenzijdig kussen

Beste Beatrijs,

Steeds vaker kom ik vrouwen tegen (echt, mannen doen dit nooit!) die bij het begroeten hun wang voorhouden en niet terug kussen. Dus ben ik degene die kust en zij bieden alleen hun wang aan. Ik voel mij dan een soort slaafje. Kan ik hier wat van zeggen?

Ze kussen me niet terug!

Beste Ze kussen me niet terug,

Steeds meer mensen hebben genoeg van de drie-keer-kussen routine en vervangen die door twee of één kus. Ook de hug of brasa (omhelzing) is in opkomst. De trend is in ieder geval naar minder kussen per begroeting. Sommige mensen vinden een of twee kussen nog steeds te veel en vervangen zonder vooraankondiging de begroetingskus door de vluchtige wangaanraking. Bij deze begroeting wordt er helemaal niet meer gekust, maar raken alleen de wangen elkaar even aan. Het kan inderdaad vervelend zijn om degene te zijn die nog wel kust, terwijl de ander daar kennelijk de brui aan heeft gegeven. Die laatste persoon matigt zich een beetje de rol van vorst aan, die genadig zijn hand uitsteekt, zodat de onderdaan de ring mag kussen. Om de wederkerigheid te bewaken kunt u zich voornemen om in voorkomende gevallen zelf ook geen kus meer uit te delen en u te beperken tot de wangaanraking. Dat is in zoverre lastig dat u moet onthouden wie van uw vriendinnen de drietrapskus hanteert, wie er twee of één kus geeft en wie de wang-wang-beroering praktiseert. De hug/ brasa toepassen is simpeler, omdat het kussen achterwege kan blijven, al zijn er ook mensen die niet gesteld zijn op massief bovenlichaamcontact. Ongemakkelijke momenten zullen zich blijven voordoen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Nena schrijft

    U moet dat beslist niet op U zelf betrekken. Ik houd bv zelf ook niet van al dat gekus bij begroetingen, maar dit heeft niks te maken met de persoon, die voor me staat. Meestal probeer ik het gekus voor te zijn, door te vermelden dat ik verkouden ben en de andere persoon niet wil aansteken. Ik geef natuurlijk wel een vriendelijke handdruk.Sommige HTML is toegestaan