Spring naar inhoud


Kinderen op de mond kussen

Beste Beatrijs,

Wij hebben een innemend (dat zegt elke ouder natuurlijk over zijn eigen kind) zoontje van net twee jaar dat totaal niet eenkennig is en vele volwassen harten doet smelten. We hebben hem geleerd om bij begroeting en afscheid van familie en goede kennissen deze personen een kusje te geven. Op de wang! Zoals wij dat van huis uit gewend zijn. Nu komt het vaak voor dat deze personen, onder gelijktijdige uiting van veel mmm’s en aaah’s, ons zoontje vol op de mond kussen. Volwassen mensen, die dat bij andere volwassenen nooit zouden doen. Ook de kinderen van deze mensen doen mee aan deze nieuwe gewoonte. Mijn vrouw en ik storen ons hier enorm aan. Soms, bij naaste familie, maken we een opmerking tegen onze zoon in de trant van: ‘Japie, wél op de wang kussen, hè!’ Dan deinzen de volwassenen wel terug, maar bij iets minder dichtbije kennissen durven we dat meestal niet.

Is het tegenwoordig normaal om kleine kinderen op de mond te kussen, of hebben wij gelijk met onze bezwaren? En hoe kunnen we in dat geval voorkomen dat andere volwassenen onze zoon op deze manier attaqueren?

Mond of wang?

Beste Mond of,

Terecht stoort u zich aan dit grensoverschrijdend kusgedrag. Alleen liefdesintimi kussen elkaar op de mond. Er zijn weliswaar allerlei volwassenen die elkaar in een sfeer van vertrouwelijkheid ook weleens ter begroeting op de mond kussen (als frivole afsluiting van de drie-keer-op-de-wangen-zoen), maar van kinderen moeten ze afblijven. Dat is duidelijk.

Uw oplossing om een waarschuwende opmerking aan uw zoontje te richten, waarmee u de aanvallen van volwassenen op voorhand pareert, is trouwens heel elegant. Die kunt u ook best toepassen op minder goede bekenden. Waarom zouden ze aanstoot nemen aan iets wat u tegen uw zoontje zegt? U kunt altijd ter verklaring zeggen dat hij is gaan denken dat het zo hoort, sinds mensen hem wel eens op de mond kussen, en dat u nu bezig bent het gedrag weer af te leren.

U kunt ook, als ze al toegeslagen hebben voor u kon ingrijpen, met oprechte verbazing vragen: ‘Waarom kuste je Japie op z’n mond??’ Dan moeten ze gaan uitleggen waarom, en dan komen ze in de problemen, want er is geen goede reden voor. Maak vervolgens een eind aan hun gestamel door eroverheen te praten: ‘Ik ben zelf als kind nooit op de mond gekust, door niemand, jij wel? Dat vinden kinderen ook helemaal niet leuk.’ Als ze het niet met u eens zijn, vraagt u vriendelijk of ze toch willen afzien van het op de mond kussen van uw kind, want zo voedt u hem nu eenmaal op.

Ik denk verder dat u het gekust worden van uw kind, ook op de wang, beter kunt beperken tot familie. Waarom zou uw zoontje uw kennissen moeten kussen? U kust toch ook niet zijn vriendjes van de crèche of later die van school? Kussen is een zaak van wederkerigheid. Laat hem een handje geven aan uw vrienden.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mo Rulez schrijft

    Ik ben het helemaal met Beatrijs eens. Kinderen moeten niet op de mond worden gekust. Dit is iets voor volwassenen. Alleen zou ik ervoor kiezen om de kusser direct op zijn gedrag aan te spreken en het bezwaar niet te verpakken in een correctie van het kind (“Niet op de mond kussen, Japie!”), want zo denkt het kind volkomen onterecht dat het iets verkeerd heeft gedaan! En niets is minder waar.

  2. anoniem schrijft

    Ik heb een zoontje van bijna 3 en ik kom dit probleem ook regelmatig tegen. Ik vraag me ook af waarom mensen het zo normaal vinden om kinderen op de mond te kussen. Een leidster op de creche deed het een keer toen zei ik er wel wat van, maar vaak klap ik dicht als het gebeurt. Ik vind het zeer onprettig en ik vind het ook niet fris als allerlij mensen mijn kind op z’n mond kussen. Ik snap zelf ook niet waarom ik het zo moeilijk vind om er wat van te zeggen, alhoewel ik denk dat ik een ongemakkelijke situatie wil voorkomen. Maar ik moet me voorhouden dat het MIJN kind is en dat ik zelf mag bepalen wat ik wel of niet wil. Ik ben iigv blij om zulke berichten te lezen, want dat maakt mij sterker.

  3. Marian schrijft

    Ik ben het hier helemaal eens. Op de mond kussen is voorbehouden aan de ouders en broertjes en zusjes van het kind. Voor de rest gewoon niemand. Het is niet hygienisch en een kind leert hiermee ook onderscheid te maken tussen eigen en anderen. Het is nl. zo privé.

    Ik ben oma, maar hoef mijn kleind echt niet op de mond te zoenen. Dat heeft niets te maken met houden van. Meer met respect voor mijn kleinkind.

  4. Michael schrijft

    Helemaal mee eens. Ik heb een zoontje van vier. Mijn ex-vriendin zoent hem dagelijks op zijn mond en wanneer ik zeg dat ze daarmee moet stoppen omdat ze niet kan weten wie hij achter haar rug om ook zoent op de mond en je weet niet hoeveel kusjes er heen en weer gaan, zegt ze: ‘Ik verzorg hem sinds zijn geboorte’. Ik vind het vreselijk het is ongepast; je weet niet wie waar is geweest met zijn mond. Na een kus op de mond kijkt hij vies, maar hij kan er niks van zeggen omdat hij dan denkt dat ze niet meer van hem zal houden. Wanneer ik dit zeg, dan word ik uitgescholden.

  5. Janneke schrijft

    Ben het grotendeels eens met Beatrijs, al zie ik er geen probleem in als een kind op de mond wordt gezoend door de (al dan niet biologische) ouders.

    Van de reactie van Michael schrik ik enorm. De toon waarmee u over uw ex-vriendin schrijft, verraadt dat de verhouding tussen u beiden ernstig verstoord is. Dat lijkt me een stuk schadelijker voor uw zoontje dan het gezoen. Dat een kind van vier zich überhaupt zorgen maakt of degene die hem van kleins af aan verzorgt nog wel van hem zal houden, toont al aan hoe kwetsbaar zo’n jochie is. En hoe gevoelig voor de sfeer en stemming van de mensen van wie hij afhankelijk is, de volwassenen die tot taak hebben om hem een veilige omgeving te verschaffen.

    Michael, zoek aub hulp van een psycholoog of mediator om aan uw eigen problemen met uw ex te werken. U bent het verplicht aan uw zoontje. Dit kan echt niet.

  6. Hannibal schrijft

    Helemaal eens. Bij mij heeft het geleid tot een bijna absolute breuk met mijn schoonfamilie. Daar begonnen ook de neefjes ( 6 en 10 jaar ) mijn dochtertje van nog geen 6 maanden op de mond te zoenen.. Na herhaaldelijk gevraagd te hebben om dit niet te doen is dit tot een confrontatie gekomen. Dikke pech denk ik dan, maar als ik iets niet wenselijk vind richting mijn kind dan geef ik dat aan. Als er niet wordt geluisterd dan grijp ik bot in.



Sommige HTML is toegestaan