Spring naar inhoud


Mijn buurvrouw heeft last van mijn jointjes

Beste Beatrijs,

Ik (man) rook dagelijks cannabis in de vorm van jointjes om te ontspannen. Ik doe dit in mijn eigen woning. Helaas wil de rook met warme dagen wel eens via het balkon naar boven gaan. Het komt dan bij mijn bovenbuurvrouw binnen. Zij geeft aan dit onprettig te vinden, voor haar is het overlast. Ik snap haar punt maar tegelijkertijd vind ik het benauwend om niet thuis te kunnen roken. Of met zomerdagen de balkondeur niet open te mogen doen. Door de structuur van ons gebouw (appartementen onder elkaar) is het onvermijdelijk dat rook naar boven gaat. De buurvrouw vindt dat ik maar niet meer moet roken thuis of op warme dagen alle ramen en deuren dicht moet houden. Ik vind dat een te grote beknotting van mijn vrijheid. Wat zou hier een oplossing voor zijn?

Blowende buurman

Beste Blowende buurman,

Wonen in appartementen (flats naast en boven elkaar) brengt onvermijdelijk ergernis over burengedrag met zich mee. Dat is een gegeven. De enige manier om ergernissen niet te laten escaleren is om met de buren on speaking terms te blijven. In uw geval heeft de bovenbuurvrouw last van de rook van uw jointjes die haar bereikt via uw openstaande balkondeuren (in de zomer dus). In de winter is er geen probleem of minder groot. Veel hangt af van de frequentie waarmee u blowt. Als u dat de hele dag door doet, is dat vanzelfsprekend een grotere bron van ergernis dan wanneer u dat incidenteel doet. Als u weinig blowt (zeg een of twee joints per dag), zou u aan de buurvrouw kunnen voorstellen dat ze dit tolereert – de overlast van uw gedrag is dan vergelijkbaar met doordringende kookluchtjes, af en toe een stinkende barbecue van beneden of een tiener die een uurtje harde muziek laat horen – allemaal dingen die horen bij het dicht op elkaar wonen en waar mensen niet te zwaar aan moeten tillen.

Als u veel blowt (drie of meer joints per dag), is het probleem onoplosbaar. Dat zou betekenen dat uw buurvrouw vrijwel permanent last heeft van cannabisrook. Dan moet er een structurele oplossing komen: u of zij moet verhuizen naar een ander appartement. Of misschien kunnen u en zij van woning ruilen. Als u boven woont en zij beneden, zal zij de rook minder opmerken.

Artikelen in Buren, Verslavingen.

Gelabeld met , .


15 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ton schrijft

  De brievenschrijver kan toch als hij blowt dan even de deuren dichtdoen, totdat het is opgelost? Zeker als het maar een of twee keer per dag is.

  Ik ben zelf behoorlijk liberaal wat betreft drugs, maar ik vind wel dat een ander er geen last van mag hebben. Uiteraard is er in een appartementencomplex altijd wat overlast. De geur van een joint is naar mijn mening echter wel heel naar en penetrant en niet te vergelijken met kookluchtjes.

 2. Rob schrijft

  Een luchtreiniger zou kunnen helpen.

 3. Bernard schrijft

  Beide partijen hebben een valide punt. De onwenselijkheid van stank en kunnen doen in je eigen huis wat je wil. Een en ander hangt zeker af van het aantal joints dat meneer per dag rookt. De ramen dicht en dan maar een airco lijkt me geen slecht advies. Het ruilen van woningen lijkt mij wel een zeer vergaand advies van Beatrijs. Ik denk dat meneer gewoon maatregelen zal moeten nemen.

 4. C schrijft

  Cannabis geeft een hele vieze en indringende stank die niet-rokers als zeer onprettig ervaren. Veel appartementengebouwen hebben via de VVE afspraken om overlast te voorkomen (geen barbecues met kolen op de balkons, bijvoorbeeld). Wat mij, en veel niet-rokers betreft is roken op een balkon even overlastgevend, en is het niet meer van deze tijd om anderen tegen hun wil kankerverwekkende stank te laten inademen. Deze persoon kan beter afkicken of de ramen dichthouden tot de stank voorbij is. De buurvrouw raad ik aan om via de VVE te proberen iets tegen de overlast te ondernemen.

 5. Lilith schrijft

  Als er een balkon is, is er dan geen voor-balkon/gallerij? Kan de briefschrijver daar dan niet heen? Als zij op balkon zit, rookt hij op de gallerij. Zit zij op de gallerij, dan rookt hij op balkon.
  Met een voor-voor-vorige buurvrouw had ik een goede band en als zij rookte, hing ze de arm die de sigaret vasthield, naar beneden, over de gallerij-reling heen, achter het ‘schot.’ Daardoor kwam de rook mijn huis niet in en kon zij lekker roken, zonder overlast te veroorzaken.

 6. shajanna schrijft

  neem een vaporizer

 7. MJ schrijft

  Ik sluit me aan bij bovenstaande reacties.

  Ik woon boven een kettingroker. Naast dat het mijn woonplezier verziekt is het ook gewoon super ongezond. Mijn onderburen (en zijburen) bepalen voor mij dat ik fanatiek meeroker ben. Zoek maar eens op hoe kankerverwekkend dat is….

  Woningbouw doet niks. Ander huurhuis kan ik niet krijgen (want wachtlijsten + ik verdien te veel). Koophuis is ook niet mogelijk, want ik verdien te weinig en er is geen aanbod.

  Ik moet thuiswerken, dus ik word er de hele dag mee geconfronteerd. Elke dag, de hele dag.

  Ramen open kan niet.
  Op balkon zitten kan niet.
  Was buiten ophangen kan niet.
  Zelfs als ik alle ramen en deuren dicht heb, word ik onaangenaam verrast door de rooklucht van de onderburen via de ventilatiesystemen.

  Ik hoop dus dat ‘Blowende buurman’ iets meer begrip krijgt voor de overlast EN GEZONDHEIDSSCHADE die hij veroorzaakt. Even een blokje om lopen tijdens het blowen… is dat te veel gevraagd? Het voorkomt echt veel overlast.

 8. john schrijft

  @Ton met de deuren dicht binnen roken, betekent alleen maar meer overlast omdat de geur dan het appartementencomplex binnendringt en veel langer blijft hangen.

  Als er de hele dag door wordt geblowd, wordt het overlast, maar als het maar één of twee jointjes per avond zijn, moet de buurvrouw in kwestie maar wat minder lange tenen kweken of zelf even de ramen dichtdoen als ze last heeft van die geur. Een jointje is zo op, dus dat hoeft dan echt niet voor de hele avond.

 9. Henk schrijft

  Met wat emotionele intelligentie benut je elkaars momenten van afwezigheid slim. Dat maakt (en houdt) de momenten in elkaars nabijheid een stuk aangenamer.

  Respect trouwens dat Blowende Buurman z’n verhaal hier wil delen. Ik maak hieruit op dat hij welwillend is om een oplossing te vinden voor een situatie die kennelijk als een gezamenlijk probleem wordt ervaren. Laten we niet vergeten dat in vergelijkbare situaties dat ook nog weleens anders is.

  De welwillende Blowende Buurman gebruikt overigens een prachtige paradoxale woordspeling door te zeggen ‘ik vind het benauwend om niet meer thuis te mogen roken’. Een beetje chronische longpatiënt heeft misschien al een extra salbutamol-tripje nodig bij het lezen van dit verhaal…

  Dat terzijde, een verhaal met buren heeft altijd minimaal twee kanten. Het aspect van ‘vrijheidsbeperking’ wil ik hier even uitlichten.

  –> Blowende Buurman voelt zich in zijn vrijheid beknot doordat z’n Klagende Buurvrouw van mening is dat hij niet meer thuis moet blowen (of anders met de deuren dicht, ongeacht weersomstandigheden).

  ==> Misschien staat hij er niet bij stil dat Klagende Buurvrouw zich net zo goed beknot kan voelen in haar vrijheid, en wel door de indringende rookwalmen die Blowende Buurman dagelijks produceert met z’n ontspannende jointjes. Ze kan daardoor met mooi weer niet eens even lekker op balkon chillen, zonder half-knetter uit haar roes opgeschrikt te worden door een mistige vreet-kick…

  Maar we hoeven niet al te veel op details in te gaan, het lijkt mij wel duidelijk dat de Blowende Buur hier toch een serieuze poging doet om de verstandhouding met z’n Klagende Bovenbuuf binnen het redelijke te houden. Om een beetje richting te geven aan het gedachte-proces:

  De Klagende Buuf zal niet vastgeketend zitten aan haar compacte tuintafeltje, dat vernuftig op het zonnigste hoekje van haar balkon gemanoeuvreerd staat. De Blowende Buur zal vast niet z’n halve maandloon in rook op zien gaan door het Blije Groene Kruid. En dat zal ook niet de enige manier zijn voor hem om te kunnen ontspannen.

  Als ze verder redelijk ‘on speaking terms’ zijn, zouden ze samen heus wel moeten kunnen afstemmen wat wel en geen goede momenten zijn voor een lekker ontspannend blowtje, of een stevige chill-sessie op balkon.

  Dagelijks een of meerdere keren een blokje om lopen is altijd goed voor iedereen en kan trouwens ook heel ontspannend werken. Of je dat nou met of zonder joint in je hoofd doet. Benut elkaars momenten van afwezigheid slim, dan blijven de momenten in elkaars nabijheid een stuk aangenamer.

 10. wendy schrijft

  ik zit in de zelfde situatie als de buurvrouw mijn buurman begint om 18u en eindigt om 3u in de nacht. iedereen moet lekker zelf weten of je aan blowen doet maar al heb ik alles dicht zitten meurt heel mijn huis er naar en dat is echt goor als niet blower en niet roker ik ben gewoon aan het mee roken. er is ook niks met mijn buurman of buurvrouw te beginnen heb het aangegeven aan ze maar boeit hun niet. 1 of 2 jointjes zou ik geen moeite mee hebben maar dit is van 18 tot 3 snacht door aan het gaan. het komt ook in mijn slaapkamer word hierdoor bijna elke dag wakker met schore keel en knallende koppijn heb het al erg benauwd van mezelf omdat ik astma heb. ik begrijp de buurvrouw dus zeker heel erg goed.

 11. Gert Jan van Harten schrijft

  Persoonlijk zou ik een leuk bankje in een mooi park uitzoeken om daar je (dagelijkse) jointje te roken. Ja daarmee geef je toe aan sociale druk, maar dat is een relatief (beperkte) vorm van sociale aanpassing.

  Ik erger me wel enorm aan de stop-maar-met-roken reacties. Als dat zo makkelijk was geweest waren de meeste rokers wel gestopt. Bovendien hebben bovenstaande reaguurders vast niet zelf gerookt, dan wordt het wel heel makkelijk om de verslavingen van een ander te veroordelen.

 12. Geerten schrijft

  Hier is weer het al oude adagium van kracht: goede buren hoor je niet, zie je niet en ruik je niet.

 13. Geerten schrijft

  Nog een hedendaagse toevoeging op bovenstaand: goede buren pesten niet.

 14. Deborah schrijft

  Het is wettelijk verboden om het erf van een ander te belasten met rook, stank en chemische damp et cetera.
  Men mag op zijn erf blowen echter niet het erf van een ander belasten. Dat zijn wetten die elkaar bijten!
  Wietrook is evenals wierrook kankerverwekkend en een penetrante geur die door iedere kier en naad trekt. Gebruik een vaporizer of blaas het in een luchtreiniger.

  Ik vind het asociaal als iemand kiest om wiet of wierrook te gebruiken en een ander daarmee belast. Inhaleer zelf je kankerverwekkende middel en geniet ervan! Val een ander daarmee niet lastig. De penetrante geur vindt de een lekker, de ander ronduit smerig. Smaken verschillen.

  Helaas hebben de meeste medewerkers sociale huur, die verantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid, schijt aan de wet. Dat huurders recht hebben op woongenot boeit hen niet. Evenals de gezondheidsschade die woonoverlast geeft. Ze eisen extreme tolerantie terwijl ze wettelijk verplicht zijn om woonoverlast aan te pakken.
  Deze medewerkers behoren tot het middensegment en bezitten nagenoeg allen een koopwoning in de betere wijken waar geen/zelden overlast is. Zijzelf tolereren in hun eigen leefomgeving niet veel. #klassenjustitie
  Naar de buitenwereld wordt gedaan alsof. De leefomgeving van mensen die in een sociale huurwoning wonen interesseert hen geen bal. Ze hebben dezelfde afschuwelijke trekken als asociale huurders. Waaronder veel liegen, manipuleren, de boel omdraaien of verdraaien, geen empathie, slinks/suggestief/insinuaties waarmee karaktermoord wordt gepleegd van mensen die opkomen voor hun recht op woongenot.

 15. Deborah schrijft

  Woont men niet in een sociale huurwoning dan kan men bij de VVE of gemeente de overlast melden.
  Allereerst is in gesprek gaan met elkaar het verstandigste. Eventueel met behulp van buurtbemiddeling.Sommige HTML is toegestaan