Spring naar inhoud


Kosten van een vakantiegast

Beste Beatrijs,

Deze zomer gaat voor het eerst onze oudste zoon (18) niet meer mee op vakantie. Onze jongste zoon (15) vraagt daarom of hij een vriendje mee mag nemen. Wij vinden dat een goed idee en als vriendje meegaat, gebeurt dat op onze kosten, wij vragen hem tenslotte mee. Wel ben ik benieuwd hoe het hoort volgens de etiquette in zo’n situatie. Ik hoor namelijk zeer uiteenlopende verhalen over hoe anderen het doen. Sommigen geven het kind een bedrag mee voor een traktatie, anderen betalen reis- en verblijfskosten. Wat is correct?

Een extra kind

Beste Een extra kind,

Als u een vriendje van uw kind mee vraagt op uw gezinsvakantie, bent u degene die uitnodigt, dus de reis- en verblijfskosten zijn voor u, zoals u ook van plan bent. Soms bieden ouders van het meegevraagde kind aan om die kosten voor hun rekening te nemen, maar zo’n aanbod hoort afgeslagen te worden onder het motto ‘Heel vriendelijk van je, maar wij nodigen uit, dus wij betalen.’ Gebruikelijk is inderdaad dat ouders van het gastkind een bedrag meegeven om een keer te trakteren. Dat kan iets simpels zijn, ijsjes met iets te drinken of een lunch in een niet heel duur restaurant, de toegangsprijs voor een excursie of iets dergelijks. Het gaat meer om het gebaar dan om een substantiële bijdrage aan de vakantie.

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Mariska schrijft

  Ik ben het niet helemaal met je eens in deze Beatrijs. Deze vriendjes/vriendinnetjes worden vaak half opgedrongen door de eigen kinderen, vaak al met het vriendje erbij waardoor afwijzen moeilijk is,

  Om te beginnen moet er bij een uitnodiging meteen helder zijn of daar kosten aan zitten voor de genodigde of niet; dus het is toegestaan om daar kosten aan te verbinden. Zelf heb ik het altijd zo gedaan dat alleen de meerkosten van de vakantie voor rekening waren voor de ouders van het vriendje/vriendinnetje. Vervoer en verblijf is doorgaans 1 bedrag waar geen meerkosten aan zitten, eten en drinken zou het vriendje of vriendinnetje ook krijgen als het thuis was komen te logeren. Dan resten dus zaken als een bootticket wanneer een deel van de reis per boot gaat, de persoonstoeslag bij een camping, de huur van een fiets mocht dat een vooraf duidelijk onderdeel zijn van de vakantie e.d. Omdat het in mijn gezin gewoon was dat er ook wel vriendjes en vriendinnetjes op onze kosten meegingen naar bv dierentuinen rekende ik toegangsprijzen niet door.

 2. Christine schrijft

  Klinkt erg moeilijk, Mariska… Wat een gereken. Gingen jouw kinderen niet zelf ook eens met een ander gezin op vakantie, zodat de inspanningen en kosten ongeveer in evenwicht waren? En dan nog.

 3. Gerda schrijft

  Mijn tweeling kleinkinderen werden gevraagd om mee op vakantie te gaan met hun beste vriend . Beiden hadden ong. 45 euro bij zich en betaalden voor hun ritjes op een ferris wiel , boot tochtje enz. Ook hebben ze op ijs coupe getracteerd. Zo toon je dat je het op prijs stelde om uitgenodigd te zijn. De moeder van vriendje betaalde al voor 2 nachten hotel !Sommige HTML is toegestaan