Spring naar inhoud


Mondkus als begroeting

Beste Beatrijs,

In de dorpstraat kwamen mijn man en ik laatst een vriendin van mij tegen. Meestal zie ik deze vriendin alleen, maar wij kennen elkaars partners wel van verjaardagen. Mijn vriendin en ik begroetten elkaar als altijd met drie kussen, maar waar ze mij op mijn wangen kuste, kuste ze mijn man bij de derde keer vol op de mond. Ik ging er vanuit dat dit een coördinatiefoutje was, maar bij het afscheid deed ze het weer. Ik ben een moderne, ruimdenkende vrouw, maar dit vind ik onprettig en bovendien ongepast. Ik wil haar hier op aanspreken, maar wil niet als een onzekere zeur overkomen. Ik ben niet bang dat mijn man gevoelens voor haar krijgt, ik wil gewoon niet dat zij dit doet. Mijn man vond het ook nogal vreemd, maar niet erg storend. Wat kan ik nu het beste doen?

Grensoverschrijdende begroeting

Beste Grensoverschrijdend,

De sociale mond-op-mond kus is in opkomst onder goede bekenden in avant-garde-kringen, althans tussen man en vrouw, dus niet man-man en ook niet vrouw-vrow. Hij wordt verstrekt ter onderscheid van de gebruikelijke drieklapper op de wangen, die onderhand zo gemeengoed is dat die bijna als een handdruk wordt ervaren. Mensen die een begroeting een net wat intiemer cachet willen geven, kussen de ander na twee gewone wangzoenen bij wijze van slotakkoord op de mond. Op die manier willen zij zich onderscheiden van de mechanische wang- en luchtkussers. De mond-op-mond zoen is een voorbeeld van escalatie in omgangsvormen, zoals ‘nog een prettige dag!’ in de plaats is gekomen van ‘tot ziens!’ Voer eens een open gesprek met uw vriendin over het betrekkelijk recente ritueel van de sociale mond-op-mond kus. Wat zij ervan vindt, wat u ervan vindt, zonder haar meteen terecht te wijzen. Zeg tegen uw man dat u het fijn zou vinden als hij meer moeite zou doen om de derde (mond-op-mond) kus te vermijden. Dat kan door er mentaal op voorbereid te zijn en het hoofd wat scherper te draaien, zodat de vriendin die mikt op de mond toch op de wang uitkomt.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Het publieke domein, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Roshe schrijft

  Mond op mond kussen is altijd voor geliefden, en daarmee geef je ander signaal dan een kus op de wang, die gebruikelijk is voor vriendschap en collegialiteit.

 2. Helene schrijft

  Brrr eng,ik heb trouwens ook een hekel aan die drie luchtblazers,kunnen we niet gewoon terug naar hand schudden?en 1 zoen!welgemeend!

 3. E. van Lierop schrijft

  Ajakkie bah! Herinnert me aan een ver verleden, een baas die zo immens ijdel en opgeblazen was, dat ik een hekel aan hem had gekregen. Hij kwam terug uit het buitenland. Bij de eerste nieuwe ontmoeting stak ik mijn arm uit om hem een hand te geven, want ik zag de bui al hangen. Maar ik had zijn zelfingenomenheid onderschat. Hij gebruikte mijn hand om mij naar hem te hengelen.

 4. marike schrijft

  Ha, ha, E. van Lierop, je moet je arm ook heel strak houden en je remmen erop!! ;-)Sommige HTML is toegestaan