Spring naar inhoud


Familielid komt voortdurend op ziekenbezoek

Beste Beatrijs,

Sinds ik vorig jaar ernstig ziek ben geweest, komt de moeder van mijn schoondochter met wie ik voorheen nauwelijks contact had, regelmatig langs. Ze behandelt me als een zwaar zieke (‘Je bent natuurlijk ontzettend moe, enzovoort’). Ik voel me echter uitstekend, ben ook nooit beroerd geweest zelfs en hoop weer helemaal gezond te zijn.

Vriendschap is het niet. Ze nodigt me nooit bij haar thuis uit. Ik begrijp de beleefde bedoeling, maar heb absoluut geen zin in die tijdrovende, slappe bezoekjes. Hoe kom ik hier netjes vanaf? Ze wil binnenkort alweer langskomen, en vraagt niet óf het uitkomt, maar wannéér het uitkomt! Ik wil bovendien niet als patiënt behandeld worden.

Kan die vrouw weg?

Beste Kan die vrouw,

U wilt van die vervelende bezoekjes af en tegelijk wilt u deze vage familierelatie niet voor het hoofd stoten door botweg te zeggen dat u er geen zin meer in hebt. De truc is om te zeggen waar het op staat, maar dan positief geformuleerd, terwijl u het initiatief in het gesprek van haar overneemt. Als zij weer eens belt voor een afspraak, hebt u ongeveer het volgende monoloogje paraat: ‘Weet je, Martha (of hoe ze ook heet), ik heb eigenlijk geen ziekenbezoek meer nodig. Het was ontzettend aardig van je, maar ik voel me op dit moment geweldig en ik heb het ook heel druk met allerlei dingen. Ik wil je graag hartelijk bedanken voor al je goede zorgen, maar nu ben ik er weer helemaal boven op. We kunnen later nog wel eens iets afspreken, maar op het ogenblik heb ik het zoals gezegd razend druk. Ik bel je nog wel eens.’

Enerzijds overlaadt u haar dus met dankbaarheid voor haar diensten en anderzijds benadrukt u het feit dat het uw ziekte was die haar tot u dreef en niet een reeds eerder bestaande vriendschap. En ten slotte geeft u haar de ‘Don’t call us, we’ll call you’ mededeling (bekend van modellenbureaus en auditie-organisatoren), waarmee u het initiatief over toekomstig contact naar u toetrekt. Als u de boodschap beetje luchtig kunt brengen, denk ik niet dat ze beledigd is.

Artikelen in Schoonfamilie, Visite, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan