Spring naar inhoud


Familielid doet moeilijk

Beste Beatrijs,

Binnenkort vieren wij ons 25-jarig huwelijk met een feest. We hebben voor ons doen heel wat familie, vrienden en kennissen uitgenodigd. Een van de naaste familieleden reageerde hierop door op de familie-app een bericht in te spreken, waarin ze omstandig uitlegde dat deze uitnodiging bij haar op een pijnlijk knopje had gedrukt, namelijk dat wij als familie elkaar (ondanks haar eigen incidentele pogingen ertoe) te weinig zien, iets waar ze boos en teleurgesteld over is. Juist om die reden hadden wijzelf verwacht dat men blij zou zijn met het feest. Nu wil dit familielid wel komen maar pas nadat alles is uitgepraat binnen de familie. Hoe kunnen we hier verstandig op reageren?

Gast onder voorwaarden

Beste Gast onder voorwaarden,

U hoeft strikt genomen niet te reageren op deze boodschap. U hebt een uitnodiging voor een feest doen uitgaan. Genodigden kunnen vervolgens hun aanwezigheid toezeggen of ze kunnen afzeggen voor de gelegenheid. Dat is ieders individuele beslissing. Dit familielid is in haar wiek geschoten en verbindt haar komst aan erkenning van haar gevoelens of aan een algehele familieverzoening. Daar hoeft u natuurlijk niet op in te gaan. Zij kan net als alle andere genodigden voor zichzelf bepalen of ze wel of niet komt. Stuur een berichtje terug naar haar: ‘We zouden het leuk vinden als je erbij bent. Misschien kun je het probleem dat je met de familie hebt op het feest bespreken, omdat de meeste familieleden daar toch al zullen zijn.’ En dan wacht u rustig af of ze zich wel of niet verwaardigt om op te dagen.

Artikelen in Huwelijksjubileum.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Johann schrijft

    Als u uw feest wilt verzieken moet u inderdaad het advies van Beatrijs opvolgen en de gepikeerde de suggestie doen uw feest te gebruiken om deze kennelijk gevoelige zaak eens aan de orde te stellen. Iedereen weet dat dit soort gesprekstof meestal niet bijdraagt aan de feestvreugde en eerder tot een hoop gedoe leidt, terwijl u zichzelf door deze suggestie de mogelijkheid hebt ontnomen betrokkene te verzoeken het feest te verlaten als het bij uw andere gasten waaronder ook geen familie, maar vrienden en kennissen, niet goed valt. Feesten zijn er niet om ‘alles uit te praten’.Sommige HTML is toegestaan