Spring naar inhoud


Jasje, dasje?

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn dit jaar veertig jaar getrouwd. Wij geven een borrel en aansluitend een diner in buffetvorm. Op de uitnodiging komt te staan ‘Dresscode: tenue de ville’. Nu mijn vraag: kunnen we ook volstaan met de aanbeveling ‘jasje, dasje’?

We willen nette kleren

Beste We willen,

Als u per se een kledingcode wilt vermelden, gebruik dan de officiële terminologie. Dus ‘tenue de ville’. Het studentikoos-jolige van de formulering ‘jasje, dasje’ zou genodigden op het verkeerde been kunnen zetten en hen ertoe verleiden om iets joligs aan te trekken, iets wat u nu juist wil vermijden. Maar ik wil u iets anders in overweging geven. U bent veertig jaar getrouwd, dus u en uw man zijn ten minste zestigers. Waarom denkt u dat uw familie, vrienden en kennissen zich anders dan beschaafd (dat wil zeggen: een pak of combinatie, een mooie jurk of een net pakje) zouden uitdossen voor uw feest? Het is toch nogal logisch dat mensen niet in slonzige vrijetijdsoutfit en gympies verschijnen op een veertigjarig huwelijksfeest? Ook zullen ze geen galabal verwachten, anders had u die betreffende kledingcode wel vermeld.

Al te voor de hand liggende adviezen (‘Neem je goede humeur mee!’) kunnen door genodigden als bevoogdend worden ervaren. U zou ook vertrouwen in uw gasten kunnen stellen en denken: het zit wel goed, ik hoef hen niet voor te kauwen dat ze iets fatsoenlijks moeten aantrekken.

Artikelen in Huwelijksjubileum.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan