Spring naar inhoud


Kledingcode bij huwelijk

Beste Beatrijs,

Over een tijdje gaan we trouwen en binnenkort gaan de uitnodigingen de deur uit. We twijfelen nog over de dresscode. ‘Tenue de ville’ is passend voor gasten die zowel overdag bij de huwelijkssluiting als ’s avonds op het feest aanwezig zijn. Dit ligt anders voor gasten die we alleen voor ’s avonds uitnodigen. Kunnen wij er toch voor kiezen om ‘tenue de ville’ als dresscode voor iedereen te vermelden zonder een flater te slaan of mensen op het verkeerde been te zetten?

Dresscode voor huwelijk

Beste Dresscode voor huwelijk,

Een kledingcode op de uitnodiging is overbodig, want wat u van de genodigden wil is vanzelfsprekend. ‘Tenue de ville’ betekent zoiets als ‘netjes, zakelijk, verzorgd’. Eigenlijk houdt het niet meer in dan ‘geen slonzige vrijetijdskleding alsjeblieft’. Maar de mensen weten heus wel dat ze niet in een ouwe spijkerbroek of afzakkende trainingsbroek naar een huwelijk moeten komen. En als ze alleen ’s avonds naar het feest gaan, weten ze ook best dat ze iets feestelijks aan moeten trekken of er tenminste netjes uit moeten zien. Mensen vinden het vaak vervelend om richtlijnen voor het vanzelfsprekende te krijgen. Laat het aan genodigden zelf over hoe zich te kleden en alles komt vanzelf in orde.

Artikelen in Bruiloft, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marie schrijft

  Nee hoor Beatrijs, er zijn genoeg mensen die níet weten hoe het moet. Vinden dat het vanzelfsprekend is, werkt niet in de praktijk.
  Bovendien is een kledingcode er voor om ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Zo voorkomt de gastheer/gastvrouw dat iemand zich ongemakkelijk zal voelen in spijkerbroek, maar óók dat er dat niemand zich opgelaten voelt omdat een stel in Black Tie komt opdraven. Als enige in een smoking voelt ook ongemakkelijk.
  Tenue de Ville is niet vanzelfsprekend op een bruiloft, dit hangt af van het koppel en het type feest, dus ik zou het gewoon op de uitnodiging zetten.

 2. Marieke Willems schrijft

  Voor mij is het volstrekt normaal om een dresscode aan te treffen op een bruiloftsuitnodiging. Het is prachtig als alle gasten in dezelfde stijl gekleed zijn en hierdoor een eenheid vormen.

  Mocht er geen dresscode vermeld staan dan ga ik uit van de stijl van de uitnodiging & locatie. Zo had een bruidstel geen dresscode vermeld maar was de locatie in een nieuw boothuis en was de uitnodiging smaragd groen en maritiem blauw met strakke witte accenten. Dan blijft mijn rode avondtenue in de kast en draag ik geen klassieke sierraden.Sommige HTML is toegestaan