Spring naar inhoud


Betalen voor een blik op het bruidspaar

Beste Beatrijs,

Onlangs lag er op een balie in onze kerk een trouwaankondiging. Het was een uitnodiging van een jong stel om de kerkelijke inzegening van hun huwelijk bij te wonen. Ik ken hen niet goed, maar het zijn aardige, jonge mensen. In de uitnodiging stond verder niets over een receptie of feest. Van buren hoorde ik dat er ’s avonds een huwelijksfeest voor genodigden zou zijn. Op de uitnodiging voor de kerkdienst werd een dresscode vermeld en tevens een cadeautip in de vorm van een envelopje. Stel dat ik erheen zou gaan, omdat ik trouwdiensten altijd mooi vind om bij te wonen, moet ik me dan aan de dresscode houden en een envelop met inhoud geven?

Cadeautip voor kerkdienst

Beste Cadeautip voor kerkdienst,

Kerkelijke huwelijksinzegeningen staan wel vaker open voor belangstellenden uit de gemeente. Maar het is niet correct om van niet persoonlijk uitgenodigde kerkbezoekers een cadeau te verwachten. Evenmin is het correct om deze belangstellenden een kledingcode op te leggen. Naar de kerk mogen mensen komen zoals ze zijn – ook in hun dagelijkse kloffie, waar ze toch meestal een jas overheen dragen. Cadeau en kledingcode zijn gekoppeld aan sociaal vertier: een receptie, een diner of een feest. Dit bruidspaar is erop gericht de boter te braden uit hun huwelijksdag door entreegelden te heffen voor iedereen met maar een vleugje belangstelling. Er zullen niet veel gemeenteleden te porren zijn om te betalen voor een kerkdienst, ook al wordt er een huwelijk ingezegend. Wegblijven is het devies en als u er toch heen wil, ga dan zonder plichtplegingen.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Greet schrijft

    Een kerk is het Huis van God en iedereen hoort daar vrijelijk toegang tot te hebben. Zeker als er een dienst gaande is. Er is wel een collecte en daar kan men uit eigen vrije wil een zelf bepaald bedag aan geven. Dit geld wordt o.a. gebruikt voor het onderhoud van de kerk.
    Ik vraag me af waarom deze mensen in de kerk willen trouwen. De gebruikelijke reden is om voor het aanzien van de gehele gemeenschap elkaar voor God trouw te beloven. Moet de gemeenschap daarvoor betalen?
    En dan nog een dresscode voor een kerkbezoek! Hoe ver kun je gaan? Het zou betekenen dat een kerkdienst niet door een arme sloeber meegevierd kan worden. Ik vraag me in alle oprechtheid af of deze mensen wel gelovig zijn.Sommige HTML is toegestaan