Spring naar inhoud


Meelifters bij de rondleiding

Beste Beatrijs,

Recentelijk was ik met drie vrienden in de Nieuwe Kerk in Delft. Wij hadden 45 euro betaald voor een privé rondleiding van 90 minuten. De rondleiding was uiterst informatief en de gids kon beeldend vertellen. Een paar andere kerkbezoekers luisterden een paar minuten mee naar onze gids en haakten daarna weer af. Er waren ook drie mannen die een uur lang met ons groepje bleven meelopen. Dit ergerde mij nogal, omdat het privékarakter van ons speciaal geplande uitstapje aangetast werd. Bij het kijken naar details drongen zij zich tussen de gids en ons in. Eén man begon zelfs ellenlange vragen aan de gids te stellen. Na afloop maakt dit drietal zich meteen uit de voeten, wat mij deed vermoeden dat zij slinks op een goedkope manier aan hun informatie wilde komen. Wat raadt u aan in een situatie als deze? Wie is hier aan zet? De gids? Ik als bezoeker? Of wellicht de kerk die duidelijker regels moet stellen? Wij hebben voor deze rondleiding betaald, maar waren soms afgeleid en hebben niet optimaal kunnen genieten.

Gratis op de eerste rang

Beste Gratis op de eerste rang,

Ik vrees dat er niet veel aan dit verschijnsel te doen is. Dit gebeurt voortdurend in musea en kerken. Meestal haken meelifters snel weer af, omdat het inderdaad niet hun rondleiding is. En een paar minuten meepikken is natuurlijk ook geen probleem. Maar een uur lang aanhaken en vervolgens ook nog spreektijd in beslag nemen gaat te ver en is erg brutaal. Ik denk dat op zo’n moment de gids moet opmerken dat de indringer niet bij de groep hoort, niet betaald heeft en dus ook geen aanspraak kan maken op groepsdeelname. Plus een verzoek om zich te verwijderen, althans niet op de voorgrond te staan, en een suggestie geven om zelf een betaalde rondleiding te nemen.

Het moet de gids zijn (als die tenminste de overtreder herkent als niet-groepslid) die een ‘Ho eens even!’-opmerking maakt, want dit soort toe-eigening laat zich het beste in de context van een heterdaadje corrigeren. Het heeft geen zin dat het museum of de kerk preventieve mededelingen gaat ophangen in de trant van ‘Verboden voor niet-betalenden mee te luisteren met rondleidingen’. Dat klinkt al te blafferig voor een betrekkelijk minimale overtreding. Als de gids niet optreedt tegen meelifters, kan een van de groepsdeelnemers een initiatief in die richting nemen: ‘Sorry, ik geloof niet dat u bij de groep hoort, kunt u een beetje achteraan gaan staan?’

Artikelen in Kerk, Reizen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Sylvia schrijft

  Bij sommige rondleidingen krijgen een deelnemers een badge of een sticker uitgereikt zodat duidelijk is wie bij de groep hoort. Zo zullen andere mensen zich niet snel aansluiten en doen ze dat toch dan is een opmerking als: “Volgens mij hoort u niet bij deze groep?” volgens mij geheel terecht. Uiteraard is het het beste dat de gids dit doet, maar lwanneer die dit achterwege laat, dan kan volgens mij gerust een van de deelnemers dit doen. Maar ik denk dat herkenbaar het belangrijkste is. Daar ligt een taak voor het museum of de kerk.

 2. Bart schrijft

  Ik vraag me af of de aanhakers er zich wel bewust van waren dat het om een betaalde rondleiding ging.

 3. Tineke schrijft

  Ik ben gepensioneerd gediplomeerd stadsgids Wenen. Vooral met de binnenrondleiding in paleis Schönbrunn heb ik meerdere keren medeluisteraars weg moeten sturen. Als ik zei dat de mensen die ik rondleidde betaald hadden voor die rondleiding werd dat in het algemeen ogenblikkelijk begrepen door Belgische toehoorders. Met Nederlanders moest ik nog een stap verder gaan en ze regelrecht wegsturen! ik zou er een boek over kunnen schrijven,ook over wat ik allemaal naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen.
  De gids moet optreden en zeker in dit geval met maar drie gasten. Je ziet toch gelijk dat er meer dan drie mee staan te luisteren.Sommige HTML is toegestaan