Spring naar inhoud


Ik wil geen grappige stukjes op mijn huwelijk!

Beste Beatrijs,

Binnenkort ga ik trouwen met de liefde van mijn leven. Hoewel ik erg uitkijk naar de dag dat wij elkaar het ja-woord zullen geven, is er één ding waar ik vreselijk tegenop zie. Mijn vrienden denken dat ze het komisch talent van De Speld hebben en staan te popelen om een sketch op te voeren. In werkelijkheid zijn ze net zo grappig als een ingezakte red velvet cake. Kan ik mijn vrienden verbieden om een stukje te doen op mijn bruiloft?

Zouteloze humor

Beste Zouteloze humor,

Het is niet raadzaam om uw vrienden ervan te weerhouden om bij uw huwelijk komische sketches op te voeren. Een huwelijk is a once in a lifetime event – daar gaan we tenminste vanuit – het soort van mijlpaal dat niet kan passeren zonder dat de naaste omgeving daar op persoonlijke wijze even bij stilstaat. Dat hoort erbij en die inspanningen geven de dag extra kleur. Meestal komt het stilstaan neer op het houden van toespraakjes. De Nederlandse traditie schrijft verder liedjes en grappige sketches voor. Dat de cabareteske bijdragen onder het niveau van Arjen Lubach blijven steken, dat de rijmen krom zijn en de samenzang vals mag de pret niet drukken. Het publiek, dat tegen die tijd toch al een glaasje op heeft, amuseert zich kostelijk en soms is er toevallig ook écht iets leuks verzonnen.

Het bruidspaar koestert zich in het zonnetje van goedbedoelde aandacht en moet niet zeuren over amateurisme. Het enige wat u kunt doen om een en ander binnen de perken te houden is een ceremoniemeester aanstellen, aan wie u een nadrukkelijk consigne meegeeft over tijdslimieten. Bijvoorbeeld dat de combinatie van toespraken, liedjes en sketches maximaal drie kwartier mag duren. Vervolgens is het de taak van de ceremoniemeester om mensen die een bijdrage willen leveren van tevoren keihard vast te binden op het hun toebedeelde aantal minuten. Dan komt het vast goed. Leun achterover en laat alles minzaam glimlachend over u heen komen. Veel plezier op uw huwelijksdag!

Artikelen in Bruiloft, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Patrick schrijft

    Of het publiek zich kostelijk amuseert, is maar de vraag. Vaak worden zaken genoemd die alleen in die bepaalde groep bekend zijn en dan is het voor de rest van het publiek maar de vraag waar het over gaat. Daarnaast is het ergerlijk dat je het leuke gesprek dat je had weer eens moet onderbreken, omdat er weer eens een te lange oninteressnte toespraak gehouden moet worden. Ik vlucht als niet-roker dan meestal naar de rokers die buiten staan.

    Maar goed, een strenge ceremoniemeester is inderdaad nuttig om het leed te beperken.

  2. Marie schrijft

    Dat hoeft helemaal niet. Ik wilde ook niet dat soort stukjes op mijn bruiloft, en dat is duidelijk afgesproken met de ceremoniemeester. Geen enkel stel dat ik ken heeft spijt gehad dat zij dezelfde route hebben gevolgd, en het stel dat wél over zich heen heeft laten lopen hoor ik nog steeds klagen over het moment dat ze zo verschrikkelijk vonden.
    Het is uw dag, niet die van uw vrienden. Zorg dat iedereen is ingelicht: niet alleen de vrienden en ceremoniemeester, maar ook personeel ter plekke. De microfoon gaat alléén naar de ceremoniemeester die hem aan geplande speechers geeft.
    Gebeurt er toch iets in de vorm van een “komisch stukje” kunt u dat het beste over u heen laten komen, maar u hoeft niet bij voorbaat al een deurmat te zijn en akkoord te gaan met iets dat u niet wilt.

  3. Marc schrijft

    Ik ben het er niet mee eens dat de Nederlandse traditie liedjes en grappige sketches voorschrijft. Dat is zeker geen generieke waarheid en naar mijn mening hoort juist bij een once in a lifetime event als een huwelijk de wens van het bruidspaar gerespecteerd te worden. Een huwelijk en geforceerde de plank misslaande humor zijn sowieso een slechte combinatie. Laat een plechtigheid een plechtigheid zijn. Voor amateur stand up comedians zijn er andere podia.

  4. Janneke schrijft

    Trouwen is een statement, iets wat je per definitie niet alleen doet, anders hoef je het net zo goed niet te vieren. Je draagt iets uit en daar mag best op gereageerd worden. Er wordt tegenwoordig zo plechtig gedaan over de eigen wensen en behoeften (die wel, die niet, iedereen in het roze, enz) terwijl je het mijns inziens ook doet voor je naasten. Gun hen dat podium, het is een misverstand dat trouwen alleen om jezelf gaat. Zoals het hele leven eigenlijk.



Sommige HTML is toegestaan