Spring naar inhoud


Gepasseerd voor huwelijk

Beste Beatrijs,

Deze week werd ik gebeld door een van mijn oudste vrienden – we kennen elkaar sinds onze studietijd 25 jaar geleden – met de mededeling dat hij binnenkort gaat trouwen. Na een lastige scheiding heeft hij de ware gevonden en zij zijn gelukkig samen. Aanvankelijk waren ze van plan waren om even snel gratis te trouwen op de maandagochtend, maar bij nader inzien houden ze toch een dinertje met alleen familie plus één getuige, een vriend van hem, ook gescheiden. In de jaren van onze vriendschap  hebben we allerlei hoogte- en dieptepunten met elkaar gedeeld. Van gemeenschappelijke vakanties tot ziekenhuisopnames. Op mijn huwelijk was hij ook gewaardeerd getuige. Komende zomer, zo vertelde hij, komt er nog een groot feest, waar mijn vrouw en ik natuurlijk welkom zullen zijn. En ik moest er maar niet te zwaar aan tillen dat ik niet voor het huwelijk word uitgenodigd. Na afloop van het gesprek voelde ik me toch gekwetst dat ik er niet bij mag zijn. Blijkbaar heeft onze vriendschap voor mij meer waarde dan voor hem. Eigenlijk heb ik niet zo’n zin om van de zomer naar het feest te gaan en twijfel ik of ik wel felicitaties zal sturen met zijn huwelijk. Wat vindt u?

Gepasseerd door vriend

Beste Gepasseerd,

Een tweede huwelijk na een scheiding is doorgaans geen aanleiding om groots uit te pakken met toeters en bellen en applaus van de vriendenkring. Dat hebben die vrienden toch allemaal al een keer meegemaakt? Een tweede huwelijk is, veel meer dan een eerste, een formaliteit en de conventie schrijft voor om het kalmpjes aan te doen. Zo gek is het dan ook niet dat uw vriend u alleen maar inlicht over zijn voorgenomen huwelijk en u er niet voor uitnodigt. Wat uw speciale vriendschap betreft: u moet zijn eerste vrouw ook goed gekend hebben, als u jarenlang hebt deelgenomen aan elkaars (gezins)leven. Zo’n gedeeld verleden legt toch iets bitters over een tweede bruiloft, hoe loyaal u verder ook bent aan uw vriend.

Hij en z’n nieuwe vrouw geven een feest van de zomer, op gepaste afstand van hun huwelijksdatum. Waarom zou u daar niet heen gaan? Dat is een veel betere gelegenheid om uw vriends nieuwe leven te accorderen en er door uw aanwezigheid uw zegen aan te geven. Zet u heen over uw verongelijktheid wegens het mislopen van een etentje en stuur uw vriend en z’n nieuwe vrouw een hartelijk felicitatiekaartje. Cadeaus zijn niet nodig.

Artikelen in Bruiloft, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Irene Menage schrijft

    Beste gepasseerde,
    Ik kan me je gevoelens goed indenken; in dit geval gaat verstand boven gevoel.
    Beatrijs heeft daar heel goed op gereageerd. Lees het een paar keer aandachtig over.
    IreneSommige HTML is toegestaan