Spring naar inhoud


Poetsende moeder

Beste Beatrijs,

Mijn moeder van 63 past een dag per week op onze kinderen en ruimt dan ook de keuken en huiskamer op, wat ik zeer waardeer. Helaas doet ze dat ook tijdens feestjes. Al bij de uitnodiging zegt ze dat ze me dan ‘heerlijk komt helpen’ – terwijl ik haar daarvoor helemaal niet vraag. Op het feest vraagt ze wel tien keer of ze iets kan doen, leurt met koffie en thee en als ik niet oppas staat ze de keuken te poetsen. Dan vult ze een afwasteiltje want ‘het past toch niet allemaal in de vaatwasser’. Het zit me dwars, omdat ik wil dat mijn moeder zich ook eens ontspant. Het is ook niet nodig, mijn man en ik ruimen na het feest zelf wel op. Ik zeg vaak genoeg dat ze niets hoeft te doen, en heb ook wel eens de vaatdoek en kopjes uit haar handen getrokken, waarop ze beledigd reageerde, want ze ‘wilde toch alleen maar helpen?’ Hoe stop ik mijn poetsende moeder?

Mijn moeder slooft

Beste Mijn moeder slooft,

Ik zou het maar laten zitten, als ik u was. Als uw moeder ondanks uw protesten onverdroten doorgaat met poetsen en redderen, dan ligt haar hart daar blijkbaar in. U schrijft niet dat u er echt last van hebt, omdat ze bijvoorbeeld dingen verkeerd doet. Uw probleem is meer dat u vindt dat uw moeder zich hoort te amuseren op uw feestje en zich niet als een soort assepoester in de keuken zou moeten ophouden.

U hebt het haar duidelijk gemaakt en uw moeder doet nog steeds liever de afwas dan gezellig met uw vrienden te praten. Vrijheid, blijheid, lijkt me dan. Laat uw moeder maar doen waar ze zin in heeft. En het ís toch ook wel makkelijk, als zij erop staat om u dat werk uit handen te nemen? Blijf haar wel verzekeren dat het van u niet hoeft!

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Geranna schrijft

    Ik sta vaak in de keuken tijdens een feestje omdat het feestgedruis me overweldigt. Misschien is dat ook het geval bij uw moeder en wil ze zich even terugtrekken. Of haar liefdestaal is om te dienen. Of ze wil heel graag dat ze nodig is. In de laatste twee gevallen zou ik haar dat gunnen en haar bedanken dat ze zo lief was om te helpen.

  2. Maximiliaan schrijft

    Ik snap dat u het lastig vindt, maar eigenlijk wilt u uw moeder veranderen, en dat gaat niet. Accepteer haar zoals ze is. Sommige mensen vinden opruimen en schoonmaken leuk, het geeft ze een “opgeruimd” gevoel. In dat opzicht doet ze het dus ook een beetje voor zichzelf. Zolang u er maar geen “misbruik” van maakt door bewust alle rotzooi voor haar achter te laten, of op een huishoudelijke hulp te besparen door uw moeder te laten komen. Als ze straks echt oud en hulpbehoevend wordt, kunt u het haar via liefdevolle mantelzorg “terugbetalen”.Sommige HTML is toegestaan