Spring naar inhoud


Gepasseerd voor etentje

Beste Beatrijs,

Een vrouwelijke collega van ons bureau is dit jaar 40 jaar ambtenaar. Van onze werkgever, een grote overheidsdienst, krijgt zij geld om dit jubileum met collega’s naar keuze te vieren. Wat schetst mijn verbazing: ze nodigt alleen de zeven vrouwelijke collega’s uit voor een etentje en niet de twaalf mannelijke. Aan het budget kan het niet liggen, dat is zeer ruim. Mannen en vrouwen gaan binnen ons bureau gelijkwaardig met elkaar om. Mijn vraag is tweeledig: is hier sprake van discriminatie en moet ik nu, als man, een bijdrage leveren aan het cadeau dat namens iedereen wordt gegeven?

Gekwetste ambtenaar

Beste Gekwetste ambtenaar,

Bij jubilea zijn er twee mogelijkheden: het bedrijf/ de organisatie agendeert een feestelijke bijeenkomst (meestal een soort borrel), waarop een toespraakje wordt gehouden en een cadeau overhandigd, en waarbij alle collega’s welkom zijn. De andere mogelijkheid is dat de jubilaris een geldbedrag krijgt dat hij/zij naar eigen inzicht mag besteden. Deze mogelijkheid (een substantieel geldbedrag) komt het meest voor, omdat het organiseren van een borrel doorgaans gekoppeld is aan afscheid of pensionering. De collega die veertig jaar in dienst is zal op afzienbare termijn met pensioen gaan en bij die gelegenheid komt er toch al een afscheidsreceptie.

Het geld dat uw collega-met-40-dienstjaren heeft gekregen kan niet geoormerkt zijn (uitsluitend bestemd voor een etentje met collega’s). Zij heeft, laten we zeggen 1000 euro gekregen, waarmee ze mag doen wat ze wil. Ze heeft er vrijwillig voor gekozen om (een deel van) haar cadeau te besteden aan een etentje met haar vrouwelijke collega’s. Of dit verstandig is of niet, daar blijf ik verder buiten – in het algemeen is het raadzaam om bij het organiseren van vertier voor collega’s buiten het werk het principe ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ te hanteren. Maar in de eerste plaats geldt: uw collega mag het gekregen bedrag besteden zoals haar goed dunkt, en als zij dit met vrouwelijke collega’s wil stukslaan in een restaurant, is dat haar goed recht. Verder hoeft u als niet-uitgenodigd persoon natuurlijk niet bij te dragen aan een cadeau van de afdeling. Uw collega hééft al een cadeau van haar werk gekregen: die som gelds.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Sandra Di Vincenzo schrijft

    Lees de adviezen altijd met veel plezier maar deze keer zit het antwoord er echt helemaal naast. Bij een 40-jarig dienstverband krijgt de ambtenaar volgens de cao een gedeelte van het salaris extra. Ik meen een maand maar pin me er niet op vast. Dit bedrag is vrij te besteden. Daarnaast geeft de werkgever vaak ook de mogelijkheid iets te doen met collega’s, zo ook in dit geval. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, is wel degelijk geoormerkt en een eventueel restant is niet voor de jubilaris om te houden.Sommige HTML is toegestaan