Spring naar inhoud


‘Grappige’ babyfoto’s

Beste Beatrijs,

Als jonge ouders vinden wij het leuk als grootouders op bezoek komen om de kleinkinderen te leren kennen. Mijn schoonvader heeft er plezier in om onze baby bijvoorbeeld zijn bril op te zetten en dan een foto te maken. In de familie van mijn vrouw doen ze dat wel vaker. Mijn schoonzus stuurde met Pasen eens een foto van haar baby met paashaasoren. Ik stoor me aan die zogenaamd grappige kinderfoto’s. Kinderen kunnen zich er niet tegen verweren en ook al kan het geen kwaad, respectvol is het ook niet. Is het overdreven om hier een punt van te maken of kan ik mijn schoonouders vriendelijk verzoeken om hiermee op te houden?

Geen respect voor baby

Beste Geen respect voor baby,

Er bestaat een hardnekkige traditie om foto’s te maken van baby’s of jonge kinderen met grappige, danwel niet bij de leeftijd passende requisieten. Vanaf de bekende kraaiende baby op zijn buik op een schapenvachtje tot en met inderdaad: de baby met een veel te grote bril op of de peuter met een vlinderdasje. Ansichtkaartenrekjes in souvenirshops hangen er vol mee. In ons familiealbum zit een (heel schattige) foto van mijn dochter als eenjarige in een door de buren destijds vriendelijk ter beschikking gesteld Halloween-pompoenpakje. Een kind met paashaasoren valt ongeveer in dezelfde categorie. Dat het maken van dit soort foto’s getuigt van te weinig respect voor het aldus afgebeelde kind lijkt me een te zware aantijging. Het is in de eerste plaats bedoeld om een grappig of aandoenlijk effect te krijgen. Bovendien vinden kleine kinderen, zodra ze voldoende motorische vaardigheden hebben ontwikkeld, het zelf ook leuk om zich te verkleden en te paraderen met allerlei parafernalia.

Laat uw schoonouders maar begaan met hun onschuldig vertier, zo lang ze het niet te dol maken. Wanneer ze aan komen zetten met een glas whiskey en een brandende sigaar als requisieten, is het tijd voor een veto.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mo Rulez schrijft

    Ik ben het met Beatrijs eens. Foto’s van baby’s en dreumesen in kerst- of carnavalskostuum zijn altijd koddig, en het model zelf heeft meestal de grootste lol. Pas als het object zelf het stadium van adolescentie heeft bereikt zal het bij het bekijken van de plaatjes behoorlijk wat schaamte voelen, maar daar valt nog mee te leven :-).
    Waar ik me aan erger is het ongebreideld etaleren van bepaalde kinderfoto’s door de ouders op sociale media als Facebook. Bij mijn ‘vrienden’ word ik niet zelden geconfronteerd met afbeeldingen van blote baby’s of peuters. Foto’s die niet alleen zichtbaar zijn voor vertederde familieleden, maar ook voor personen die bij het bekijken ervan bepaalde seksuele gevoelens zouden kunnen ervaren.,,
    Wat me nog wel het meest opvalt is dat grootouders en ooms/tantes hun vrienden dikwijls leuke foto’s van een kleinkind of neefje/nichtje in geklede staat tonen. De ouders zelf, die van nature diegenen zijn die hun kind de meeste bescherming zouden moeten bieden, zien veelal geen probleem in het showen van hun blote kroost. Onbegrijpelijk is het, maar gelukkig kun je dit soort conterfeitsels altijd als ‘aanstootgevend’ bij Facebook melden, waarop ze zonder pardon worden verwijderd.Sommige HTML is toegestaan